Na dopravu by ANO mohlo posadit bývalého krajského úředníka Čiháka

Praha – Kandidátem hnutí ANO na post ministra dopravy je bývalý vedoucí odboru dopravy Středočeského kraje a nynější poslanec Pavel Čihák. Ten svou nominaci potvrdil, ovšem s dodatkem, že pokud ANO resort získá, rozhodne poslanecký klub mezi třemi kandidáty. Kromě Čiháka jsou mezi nimi ještě poslanec Martin Kolovratník a Richard Brabec. Obsazení resortu dopravy hnutím ANO údajně navrhl šéf sociální demokracie a pravděpodobný příští premiér Bohuslav Sobotka.

„Jsme tam tři technicky zaměření, kteří jsme nominováni na post ministra dopravy. Když bych to shrnul, já jsem jednička, Kolovratník dvojka a pan Brabec trojka,“ uvedl Čihák.

O definitivním obsazení křesla ministra dopravy ale rozhodne poslanecký klub ANO až poté, co rozdělení resortů v budoucí vládě projednají všichni tři koaliční partneři. Jejich schůzka se uskuteční o víkendu.

Pavel Čihák, poslanec hnutí ANO
Zdroj: ČTK/René Fluger

O vývoji koaličních rozhovorů a obsazení postů v kabinetu bude nicméně už dnes informovat Bohuslav Sobotka prezidenta Miloše Zemana. Podle aktuálních informací se poměr křesel rýsuje následovně: osm míst pro ČSSD, sedm pro ANO a dvě pro KDU-ČSL (více čtěte zde).

Audit hospodaření vyzněl v Čihákův neprospěch

Čihák v minulosti působil v řadě profesí včetně ředitele závodu ve firmě Stavby silnic a železnic, která se v roce 2009 přejmenovala na Eurovia CS. Vedoucím odboru dopravy ve Středočeském kraji byl od roku 2008, tedy v éře tehdejšího hejtmana Davida Ratha (ČSSD).

Kandidát na ministra dopravy rovněž působil jako šéf krajské Správy a údržby silnic ve středních Čechách. Z této funkce byl však v červnu minulého roku odvolán. Následný audit hospodaření, zadaný novým vedením, dokonce odhalil plýtvání svěřenými penězi. Čihák tehdy odmítl jakékoli pochybení (podrobnosti o auditu najdete zde).