Programová část (skoro) hotová – koalici ale může rozklížit boj o křesla

Praha – Strany vznikající koalice se zítra odpoledne znovu sejdou nad koaliční smlouvou, doladit chtějí podrobnosti. Po včerejším několikahodinovém nočním jednání se prý podařilo dořešit dva nejvážnější problémy: zdravotnické poplatky a daně. Otázkou je, zda dohoda projde v neděli u lidovců, z jejichž tábora se ozývají hlasy, že dokument v některých bodech jde proti jejich programu. Nadšení nejspíš nepanuje ani u ČSSD, která neprosadila některé ze svých priorit. Ustoupit muselo i hnutí ANO, a to v otázce daní, jejichž zmrazení platí zatím jen na rok 2014. Od pondělí navíc přijde na přetřes obsazení vládních křesel - další výbušné téma.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka už by se sice žádné větší spory okolo programu vynořit neměly, zároveň ale uvedl, že se o personáliích ve vládě bude jednat až příští týden. A podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka bude právě obsazení ministerstev klíčové: „Opravdu vážně pochybuji, že by se KDU-ČSL spokojila s aranžmá v poměru 8-7-2. A ještě navíc ta nabídka pro lidovce není bůhvíco - ministerstva zdravotnictví a kultury: Na ministerstvu zdravotnictví nikdo nikdy žádné politické body nezískal, je to nejrizikovější ministerstvo – životnost jednotlivých ministrů je ve srovnání s jinými ministry nejkratší. Ministerstvo kultury zase zajímalo lidovce potud, pokud mělo v gesci církevní restituce. Ale ty jsou hotové, nebude se na ně sahat, pro lidovce tím pádem není tento resort atraktivní,“ vysvětloval ve Studiu ČT24 Honzejk.  

Podle něj by lidovci chtěli ministerstvo zemědělství: jednak proto, že pro něj mají odborníky, navíc skrze resort protečou velké finance, což je prý zajímavé pro každou stranu. „Takže pokud od ČSSD nepřijde nějaká lepší nabídka lidovcům, tak tam ještě může nastat poměrně velký problém,“ domnívá se Honzejk. 

Politolog Lukáš Jelínek se domnívá, že lidovci v koaličním jednání zřejmě ustoupili nejvíc: „Jelikož se nemluví o společném zdanění manželů – ale to se zase dá pochopit vzhledem k sedmi procentům, která od voličů získali.“ Podle něj ale možná bude muset značně ustoupit i hnutí ANO, které sice prosadilo, že se nebudou zvyšovat daně a strany budou hledat úspory: „To podstatné – to znamená daně – se stejně nestihne řešit v roce 2014, nejdříve se to stihne až o rok později, a to v závislosti na tom, jak se hnutí ANO zabydlí na ministerstvech a zjistí, kde se vůbec šetřit dá. Možná že budou zklamáni a nakonec pokorně prohlásí, že se bude hýbat nejen s korporátní daní, ale i s daněmi fyzických a právnických osob.“ 

Jaroslav Faltýnek (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Zdroj: ČT24

Nakolik ovlivní personální složení prezident?

Navíc chce do personálního složení nové vlády mluvit i prezident Miloš Zeman, který se nechal slyšet, že chce ve vládě odborníky a třeba zástupce hnutí ANO Martina Stropnického by nejmenoval ministrem obrany. To byl podle Honzejka pokusný balonek vypuštěný ze strany prezidenta, kam až ho strany nechají zajít - více čtěte zde

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka podle něj nesmí ve sporu se Zemanem ustupovat: „Když se podíváme na koaliční dohodu, tak ta se rozhodně nedá nazvat vítězstvím ČSSD. Sociální demokraté tam toho moc neprosadili: nemají revizi církevních restitucí, nemají revizi druhého pilíře penzijní reformy, nemají zvýšení firemních daní, nemají sektorovou daň pro banky. Jediné, co mají, je zrušení zdravotnických poplatků, a to ještě ne všech.“   

Právě za Zemanem na Hrad zamíří Sobotka po čtvrtečním jednání – hlava státu se podle šéfa sociální demokracie velmi zajímá o program budoucí vlády a také o to, jaké priority ČSSD se do koaliční dohody podařilo prosadit.

Politolog Lukáš Jelínek se ovšem domnívá, že prezident nepůjde do otevřeného sporu ohledně jmenování ministrů: „Zvlášť když tady vzniká relativně silná vládní koalice. Někteří její představitelé už zmiňují kompetenční žalobu, pokud se bude Miloš Zeman vzpírat,“ uvedl Jelínek. 

Bohuslav Sobotka (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Celostátní konference lidovců by smlouvu nemusela schválit

Koalice se nakonec v noci shodla na zrušení poplatku za návštěvu ambulance a za recept, platit se bude za pohotovost. Znovu by se neměly zavádět poplatky za pobyt v nemocnici – propad příjmu nemocnic má vykompenzovat nová úhradová vyhláška. 

U daní vznikne nově druhá snížená sazba DPH, ve které budou léky, knihy, dětské pleny a dětská výživa. Podle Sobotky by mohla být ve výši pěti procent. Nemělo by se zvyšovat zdanění fyzických ani právnických osob, zůstává otevřená otázka sektorové daně, kterou by platila jen některá odvětví – např. banky. Koalice bude také chtít obnovit slevu na dani pro pracující důchodce a postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby se přiblížila 40 procentům průměrné mzdy v ČR - více čtěte zde.

Například z lidoveckého tábora ale už zaznívají hlasy, že by nedělní celostátní konference KDU-ČSL smlouvu v dojednané podobě schválit nemusela, protože její podoba jde v některých bodech proti programu strany. Lidovcům vadí především možné zavedení minimální daně pro živnostníky. Sobotka po nočním jednání řekl, že součástí koaliční smlouvy by mělo být opatření, které zamezí zneužívání daňového systému u živnostníků, kteří dlouhodobě neplatí daně a pohybují se ve ztrátě.

Podle 1. místopředsedy lidovců Mariana Jurečky prý ale ohledně programové části panuje spokojenost a důležité body z programu KDU-ČSL jsou prý ve smlouvě promítnuty. Jurečka odmítl, že by vedení na delegáty konference nějak tlačilo. „My jsme odvedli nejlepší možnou práci a jsem schopen v každé kapitole za vyjednávací tým obhájit, že jsou tam promítnuté priority KDU-ČSL, a zároveň v žádné kapitole nevidím zásadní rozporné body.“

Minimální daň dnes kritizovala i Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) jako alibistické řešení. „Bude-li zaveden povinný desátek pro všechny podnikatele bez ohledu na jejich výsledky, dokoná tato vládní koalice to, co nevyšlo Klementu Gottwaldovi ani Jiřímu Paroubkovi. Pokud to skutečně nastane, vznikající vláda tím dává jasný signál, že nedokáže uřídit státní rozpočet a s předstihem raději zavede nesystémové, plošné výběry, aniž by alespoň naznačila, co pozitivního pro podnikatelský sektor vůbec hodlá učinit,“ uvedl předseda asociace Karel Havlíček. 

V sobotu bude o vyjednané koaliční dohodě jednat Ústřední výkonný výbor ČSSD. Ten by měl rozhodnout, zda bude kvůli schválení vládní spolupráce vyhlášeno celostranické referendum. V tom případě by se vznik nové vlády o něco zpozdil - místopředseda strany Lubomír Zaorálek ale uvedl, že má vedení strany z regionů signály, že by mohl smlouvu schválit už sobotní ÚVV.