Okamura: „Nehodlám být záminkou pro blokování práce parlamentu“

Praha – Boj o křeslo místopředsedy dnes Tomio Okamura (Úsvit) vzdal, kritikou bývalých vládních stran ale ani poté nešetřil. Rozhodnutí nekandidovat odůvodnil Okamura mimo jiné obavou, že v případě nezvolení zástupce TOP 09 by došlo k průtahům ze strany jejích členů a především bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. „Události posledních dnů kolem volby místopředsedy sněmovny nabraly na obrátkách. Pan Kalousek vyhrožuje obstrukcemi, a dokonce ústavní stížností na platnost schůzek k projednávání rozpočtu, pokud nebude jeho člověk zvolen do vedení sněmovny. To by uvrhlo Českou republiku do nestability,“ řekl Okamura. Nově zvolený místopředseda sněmovny Petr Gazdík označil Okamurovo vystoupení za politické gesto.

Tomio Okamura se vzdal kandidatury na čtvrtého místopředsedu (zdroj: ČT24)

Kalousek označil začátkem prosince rodící se vládní koalici za neschopnou protože ani na čtyři pokusy nedokázala zvolit čtvrtého místopředsedu.

„Teroristům a vyděračům se ustupovat nemá. Ale pokud chci kritizovat, nesmím se chovat jako on a nesmím lpět na své funkci za každou cenu a rozhodně nehodlám být záminkou pro blokování práce parlamentu,“ dodal Okamura.

Byly to podle něj právě stany bývalé vládní koalice, kdo k horšímu proměnil českou politickou scénu. „Síla dohod pana poslance Kalouska s kýmkoli a o čemkoli, jen když to něco přinese, politiku posunula a posunula i autoritu této sněmovny. Z politiky, tedy práce pro veřejné blaho, udělala řemeslo bez cti,“ řekl Okamura. ODS ani TOP 09 podle Okamury nemá nárok na poměrné zastoupení ve vedení sněmovny, za jejich vlády totiž také opoziční strany poměrný počet postů neměli.

„Představitelé těchto stran se ohání demokracií, ale z úst do rukou a činů se jim nikdy nepřetavila. Jejich pojetí demokracie je takové, že demokratické je to, co říkají oni,“ myslí si Okamura.

Gazdík: Slova Tomia Okamury jsou lživá a nesmyslná

„Bylo to jen politické gesto, kterým na sebe chtěl Tomio Okamura upozornit. Tak se to bohužel v politice někdy dělává,“ myslí si Okamurův protikandidát a nově zvolený místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík z TOP 09.

To, že Miroslav Kalousek vyhrožoval obstrukcemi, pokud nebude zvolem práve Gazdík, považuje bývalý předseda poslaneckého klubu TOP 09 za nesmysl. „To je naprostý nesmysl. Pokud by měly být nějaké obstrukce ke státnímu rozpočtu, tak pro opozici měly smysl do páteční půlnoci, protože kdyby se nestihl schválit, nemohl by být schválen v tom harmonogramu, který sněmovna přijala. Jistě jste si všimli, že žádné obstrukce nebyly. Slova Tomia Okamury jsou lživá a nesmyslná,“ komentoval Okamurův projev Gazdík.

Gazdík zároveň chápe, že Miroslav Kalosek je člověkem vzbuzujícím emoce, ostatně právě proto byl nakonec vybrán jako kandidát na místopředsedu sněmovny právě méně kontroverzní Gazdík.

  • „Myslím, že Miroslav Kalousek a jeho vliv je příliš démonizován. Chápu, že si někteří lidé potřebují najít člověka, který může za všechno špatné. Když moc svítí slunce, může za to Miroslav Kalousek, když moc prší, může za to Miroslav Kalousek,“ řekl Gazdík
Vydáno pod