Podezřelé zakázky Lesů ČR: První obviněný skončil ve vazbě

Praha - Policie obvinila zaměstnance Lesů ČR z pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Hrozí mu až osm let vězení. Identitu obviněného policie odmítla sdělit. Podle dřívějších informací serveru Týden.cz jde o někdejšího šéfa informačních technologií Jana Přibyla. Stíhání souvisí s předraženými veřejnými zakázkami. Detektivové protikorupční policie muže zatkli v úterý, soud ho dnes vzal do vazby.

Lesy ČR zatčení svého zaměstnance nekomentovaly. „Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemohou Lesy České republiky k věci poskytovat jakékoli informace. Lesy ČR dlouhodobě poskytují policii veškerou součinnost,“ uvedl pouze mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

Policie se údajně předraženými IT zakázkami Lesů ČR zabývá už delší dobu. Upozornil na ně finančně analytický útvar ministerstva financí. Zakázky za stamiliony korun získávaly v posledních letech soustavně dvě stejné firmy - Dynn a Time Import. V letech 2009 až 2012 kontrakty dosáhly objemu 1,136 miliardy korun.

Zhruba 350 milionů korun mělo údajně skončit u neprůhledných zahraničních firem, které mají konta ve Švýcarsku. Ze Švýcarska pak peníze putovaly zpět do ČR na účty, k nimž mají dispoziční právo lobbista Jiří Hart a podnikatelé Michal Kříž a Martin Štufi. Zhruba 240 milionů korun bylo poté postupně vybráno v hotovosti, uvedl v říjnu list E15. 

Události o problémech Lesů ČR (zdroj: ČT24)

Policie se v souvislosti se zakázkami zajímá mimo jiné i o bývalého generálního ředitele státního podniku Svatopluka Sýkoru, u kterého už dříve provedla i domovní prohlídku. Sýkora kvůli sílící kritice odešel z funkce v listopadu 2012. Od té doby je firma bez šéfa. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Vydáno pod