Zeman dal Mynářovi na žádost o prověrku dva dny

Praha - Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář požádá o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň ve středu 18. 12., prohlásil sám prezident Miloš Zeman. Znovu zopakoval, že pokud se jeho kancléř na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) neobrátí, bude se muset se svou funkcí rozloučit. Původně měl kancléř o prověrku požádat nejpozději do 15. prosince.

Zeman na otázku novinářů, kdy Mynář požádá o prověrku, odpověděl: „Pevně doufám, že ve středu tento týden.“ Hlava státu avizovala, že k tomuto tématu proběhne i tisková konference. Na dodatečný dotaz, zda zůstane kancléřem v opačném případě, uvedl: „Jistě že ne. Ale to jsem mnohokrát řekl veřejně a není na tom nic nového.“

Zemanova pravá ruka měla o prověrku požádat během uplynulého týdne, nic ale v tomto směru Mynář nepodnikl. „Počkejte si. Až požádám, tak se to dozvíte,“ reagoval včera na dotazy. Dnes již v reakci na Zemanova slova tlumočil jeho aktuální rozhodnutí hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan kancléř hodlá skutečně žádat o prověrku tento týden. Předpokládá, že tak učiní ve středu, jak uvedl pan prezident,“ uvedl jeho kolega.

V médiích se objevily spekulace, že prověrku nemusí získat kvůli některým svým podnikatelským kontaktům, mezi kontroverzní jména patří třeba Radim Masný z Opavy. Zemanův kancléř ale podobné spekulace odmítá.

Rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem (zdroj: ČT24)

V hradní funkci působí Mynář zhruba tři čtvrtě roku bez bezpečnostní prověrky, kterou potřebuje, aby mohl přistupovat k některým utajovaným dokumentům. Některých jednání se tak místo něj účastní jeho podřízení, které NBÚ dostatečně prověřil. Zeman dříve řekl, že jeho kancléř předpokládal, že se stane poslancem za Stranu práv občanů ZEMANOVCI a nebude prověrku potřebovat. SPOZ ale ve sněmovních volbách propadla.

Bezpečnostní prověrka na stupeň tajné či přísně tajné je jeden z nezbytných předpokladů pro výkon funkce kancléře prezidenta republiky. Jen díky ní se smí kancléř účastnit jednání vlády, Bezpečnostní rady státu, zasedání NATO, Evropské unie nebo projednávání informací od zpravodajských služeb. Mynář ovšem dosud disponuje pouze nejnižším stupněm prověření, který přístup k citlivým informacím neumožňuje. Jeden z nejvlivnějších úředníků ve státě se tak nesmí řady jednání účastnit.