Ať se děti hýbou a učí podnikat. Na projekty půjde půl miliardy

Praha – V rámci dočerpávání peněz z fondů Evropské unie se ministerstvo školství zaměří na podporu zdravého životního stylu školáků a zlepšování jejich podnikatelské dovednosti. Úředníci za tímto účelem vypsali výzvy za 550 milionů korun. S čerpáním peněz z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost měl resort v minulosti potíže, hrozí u něj nedočerpání až 1,9 miliardy korun.

„Obezita, nedostatek pohybu, negativní sociální vlivy, to jsou problémy dnešní mládeže, které musíme řešit už od předškolního vzdělávání,“ stručně charakterizoval motivy nové výzvy za 300 milionů korun ministr Marcel Chládek (ČSSD). Zbývajících 250 milionů se má soustředit na odborné praxe středoškoláků ve firmách, aby nabrali zkušenosti z provozu a rozvíjeli své podnikatelské dovednosti.

Ministr se dlouhodobě netají snahou zlepšovat zdraví českých školáků. Kromě životosprávy a podpory sportu se chystá omezit i automaty nabízející ve školách sladkosti či kávu. Peníze z evropských fondů tentokrát poputují na projekty základních a středních škol, vedle životního stylu mají zlepšovat i takzvané klima na školách.

Ve snaze vyčerpat co nejvíc evropských peněz poskytne ministerstvo finance i na takzvané zásobníkové projekty. Tedy ty, které už v minulosti splnily všechny podmínky, ale na peníze tehdy nedosáhly.

  • Program Vzdělávání pro konkurenceschopnost má problémy s čerpáním už od svého spuštění v roce 2007. Krizový byl v čerpání loňský rok, což ale bylo způsobeno hlavně půlročním pozastavením celé administrace evropských projektů po nástupu exministra Josefa Dobeše. V roce 2012 byla navíc ministerstvu kvůli chybám v čerpání pozastavena část dotace ve výši 1,2 miliardy Kč.