ČT: Policie navrhla obžalovat Dalíka kvůli pandurům

Praha – Protikorupční policie navrhla obžalovat v souvislosti s nákupem obrněných transportérů pandur pro armádu z podvodu jednu osobu. Podle informací České televize jde o lobbistu Marka Dalíka. V roce 2007 si údajně řekl o zhruba půlmiliardový úplatek při vyjednávání o nákupu vozidel se zbrojovkou Steyr. Dalík to označil za nesmysl. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí až deset let vězení.

Policisté Dalíka vyšetřovali na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr, který v březnu 2011 uvedl, že Dalík požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Kriminalisté lobbistu zadrželi začátkem října 2012 v Praze. Žalobce pro něj navrhoval vazbu kvůli obavě z útěku a ovlivňování svědků, čemuž ale soud nevyhověl. Dalík se podle vyšetřovatelů pokusil o podvod – peníze nakonec nezískal, ale údajně slíbil pomoc při sjednání zakázky, i když na ni neměl ve skutečnosti vliv.

Kriminalisté pracovali na případu zhruba tři roky v mezinárodním týmu s kolegy z Rakouska, v oboru justice spolupracovali s USA, Izraelem, Švýcarskem a Španělskem. Spis, který dnes předali Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, má 3 500 stran.

„Policie měla všechny potřebné informace již před 4 měsíci, ale dlouho trvalo, než se obviněný seznámil se spisem, protože má několik tisíc stran,“ uvedl redaktor ČT Jiří Hynek. Dalíka není možné kontaktovat, na otázky nereaguje. „Od té doby, co jej policie zatkla, se stáhl z veřejného života. Neplní stránky bulváru, nechodí ani na tenis s Mirkem Topolánkem,“ dodal Hynek.

Redaktor Hynek: Dalík se zcela stáhl z veřejného života (zdroj: ČT24)

O nákupu 199 pandurů s opcí na 40 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele – rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.

Výběr událostí kolem pandurů:

  • 26. listopadu 2003 - Vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) souhlasila s plánem ministerstva obrany pořídit 240 nových transportérů.
  • 13. dubna 2005 - Vláda Stanislava Grosse (ČSSD) vypsala výběrové řízení, přihlásilo se sedm firem.
  • 25. ledna 2006 - Vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) rozhodla, že transportéry koupí od firmy Steyr za 23,6 miliardy korun.
  • 7. listopadu 2007 - Náměstek ministryně obrany Jaroslav Kopřiva potvrdil informace tisku, že transportéry nevyhověly testům. Ministerstvo uvedlo, že zváží odstoupení od smlouvy.
  • 7. prosince 2007 - Vláda Mirka Topolánka (ODS) rozhodla, že vypoví smlouvu se Steyrem.
  • 5. března 2008 - Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) řekla, že armáda zřejmě nakoupí jen 107 transportérů za podmínky úspěšných zkoušek. Pandury prošly. 
  • 13. března 2009 - Náměstek ministryně obrany Martin Barták podepsal smlouvu na dodání 107 pandurů za 14,4 miliardy korun.
  • 17. února 2010 - MfD uvedla, že zakázce předcházela smlouva o lobbingu u politiků. Zveřejnila rozhovory s bývalými manažery Steyru, kteří hovořili o provizích pro politické strany.
  • 14. července 2010 - Policie začala vyšetřovat nákup pandurů, případem se zabýval společný tým českých a rakouských policistů.
  • Září 2010 - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se dostal do sporu se šéfem resortu financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), který poukázal na údajné Vondrovo lobbování při nákupu pandurů. Také bývalý premiér Topolánek řekl, že Vondra tlačil na uzavření nové smlouvy na nákup pandurů. Vondra to odmítl.
  • 10. května 2011 - Server Novinky.cz napsal, že bývalý zaměstnanec firmy Steyr v březnu 2011 vypověděl, že Marek Dalík, Topolánkův blízký spolupracovník, v listopadu 2007 požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za to, že ČR bude pokračovat v nákupu pandurů. Dalík to označil za „úplný nesmysl“.
  • 9. července 2011 - MfD uvedla, že ČR nakoupila pandury čtyřikrát dráž než Portugalci, aniž se výrazně lišily výbavou.
  • 8. října 2012 - Policie v kauze nákupu pandurů zadržela Dalíka, soudce jej ale odmítl vzít do vazby. 
  • 4. dubna 2014 - Policie navrhla obžalovat Dalíka kvůli nákupu transportérů Pandur pro armádu z pokusu o podvod.