Co prožili díky LSD, si po desítkách let odborníci pochvalují

Praha – Na dvě desítky psychiatrů a psychologů, kteří v 60. a 70. letech testovali LSD sami na sobě, zpovídali autoři studie dlouhodobého vlivu této látky na lidské zdraví. Experimentátoři a pokusné osoby v jednom po letech hodnotí laboratorní zkušenost s látkou velmi pozitivně. Postrčila je k hlubšímu sebepoznání a prohloubila jejich porozumění lidem s duševním onemocněním. Odborníci ovšem neupouštějí od varování, že bez lékařské asistence může být požití drogy i smrtelné.

Závěry studie publikovali v prestižním časopise odborníci z Národního ústavu duševního zdraví. Jde podle nich o první systematický počin zaměřený na autoexperimenty s LSD v zemích bývalého východního bloku. „Nedošlo k žádným dlouhodobě negativním konsekvencím. Naopak se potvrdilo, že tito lidé hodnotili velmi kladně vliv své zkušenosti na jejich vlastní poznání sebe sama,“ tvrdí jeden z autorů výzkumu Petr Winkler.

Autoři studie oslovili 29 respondentů, kteří podstoupili alespoň jeden autoexperiment s LSD v letech 1952–74. Testování muselo být dobrovolné, provedené v klinických podmínkách a pod dohledem lékaře. Dotyčná osoba také musela být odborníkem v oblasti duševního zdraví, popřípadě obor studovat. Nakonec se zúčastnilo 22 lidí - 5 žen a 17 mužů. K experimentování na sobě samých před zhruba půl stoletím docházelo mimo jiné i z etických pohnutek, aby vědci nemuseli podávat „pokusným osobám“ látku, jejíž účinky na sobě předtím sami nevyzkoušeli.

Co prožili díky LSD, si po desítkách let odborníci pochvalují (zdroj: ČT24)

LSD je droga nevyzpytatelná

Účinky psychedelické látky LSD se nedají odhadnout, mění se vnímání času, prostoru i reality. „Halucinogen i při opakovaném podávání, i při podání stejné dávky u člověka, který s ním má třeba opakované zkušenosti, může najednou zapůsobit zcela diametrálně odlišně,“ zdůrazňuje lékař Drop In Jiří Presl. Vyvolává mystické i psychotické stavy, člověk se po požití látky potýká s halucinacemi, citlivostí na okolí či oživenými zážitky, se kterými se neuměl vyrovnat a vytěsnil je z paměti.

Na psychedelické účinky LSD (Diethylamid kyseliny lysergové) přišel v dubnu 1943 Albert Hofmann docela náhodou. Švýcarskému chemikovi kápla látka na ruku, záhy prožil intenzivní pocity od úzkosti po štěstí a barevné fantazie. Po třech dnech pokus zopakoval, třebaže to tentokrát přehnal a pocity nebyly jen veselé a barevné. Nicméně zvládl ještě za asistence kolegy dojet z laboratoře domů na kole a tento den se dodnes připomíná jako takzvaný Bicycle Day.

LSD zaujala i vědce a vojáky v Čechách

  • V Česku výzkum omamných látek začal již před druhou světovou válkou. Psychiatr Svetozár Nevole tehdy pracoval s meskalinem. V 50. letech výzkumy s LSD prováděla skupina vědců v tehdejším Výzkumném ústavu psychiatrickém v Praze. Změněnými stavy vědomí a prožívání po požití LSD se zabývali i další čeští vědci, ale v roce 1974 bylo používání halucinogenů v léčbě a výzkumu zakázáno.
  • Na přelomu 70. a 80. let experimentovala s LSD také tehdejší československá armáda. Na dobrovolnících z řad vojáků základní služby zkoušela jejich chování a především to, jak jsou schopni se soustředit.