Stropnický přiletěl na skok do Mali navštívit české vojáky

Praha – Na návštěvu vojenské zahraniční mise v Mali dnes ráno zavítal ministr obrany Martin Stropnický. Do Prahy se vrátí před půlnocí. Stalo se tak několik dní předtím, než vláda projedná návrh na prodloužení mandátu pro působení českých vojáků v africké zemi. Ten současný končí v červnu, ale Česko má zájem v Africe působit i nadále. Ministr chtěl podle svých slov osobně poznat místo, kde jeho vojáci působí.

Stropnický přistál v hlavním městě Bamaka a přejel do výcvikového centra v Kati. V současnosti v Bamaku působí 34 vojáků, kteří hlídají velitelství celé operace sídlící v bamackém hotelu Nord Sud. Další čtyři vojáci působí na výcvikové základně v Kati. Trénují zdejší ozbrojené síly, aby byly samostatně schopné boje proti islamistům na severu země.

Česká armáda se postupně stahuje z Afghánistánu, kde ve velkém měřítku působila v uplynulých letech. Těžiště zájmu ozbrojených sil Západu se čím dál více přesouvá právě na „černý kontinent“. „Výcviková mise v Mali se pro EU i českou armádu stává jednou z nejdůležitějších zahraničních operací,“ podotkl Stropnický.

Platný mandát počítá s maximálním nasazením 50 českých vojáků do výcvikové mise. „V pondělí předkládám vládě návrh na prodloužení české účasti v misi EUTM do konce letošního roku, výhledově bychom chtěli v této misi pokračovat i v dalších letech,“ uvedl Stropnický.

Před rokem zahájila Francie operaci Serval namířenou proti extremistům napojeným na teroristickou skupinu al-Káida, kteří v roce 2012 obsadili sever Mali. Následně se připojila Evropská unie s výcvikovou misí. V jejím rámci Češi nejprve chránili velitelství v hlavním městě Bamaku a později se zapojili do výcviku maliských ozbrojených sil. Evropská unie prodlouží svou výcvikovou misi v Mali o dva roky, tedy do května 2016. Zahájena bude doplňující civilní mise EU, která má pomoci s výcvikem nearmádních bezpečnostních agentur - tedy policie či národní gardy.

Ministr obrany Martin Stropnický navštívil Mali (zdroj: ČT24)