EU má bojovat s nezaměstnaností, myslí si většina Čechů

Praha – Více než polovina Čechů považuje nezaměstnanost za jeden z nejzávažnějších problémů ve členských státech EU. Unijní orgány by se proto měly zaměřit hlavně na vzdělání a zaměstnávání mladých lidí a investovat do chudých regionů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu pro Českou televizi, který v uplynulých dnech vypracovaly agentury Median a STEM/MARK.

Vysokou nezaměstnanost jako „zásadní“ problém pro budoucnost EU a členských států označilo 51 % Čechů, přičemž dalších 45 % respondentů vidí nedostatek práce jako problém důležitý. Jen pro 4 % lidí je tento problém nedůležitý.

„Lidem vadí, že členství v Unii nemá takový dopad na socioekonomické podmínky. Hodně to říkají již nezaměstnaní či nízko kvalifikovaní zaměstnanci. Tedy lidé, kteří jsou nezaměstnaností nejvíce ohroženi,“ komentoval výsledky průzkumu analytik společnosti Median Daniel Prokop.

Přesně polovině Čechů rovněž hodně vadí daňové úniky a existence daňových rájů. Necelá polovina lidí (48 %) považuje za zásadní evropský problém fiskální zadlužení států. V seznamu priorit, kterými by se EU měla věnovat, následuje přílišná regulace a byrokracie, na kterou upozorňují více než tři čtvrtiny občanů, a také nestabilita finančních trhů.

Význam problémů pro budoucnost EU a členských států
Zdroj: ČT24/STEM/MARK

Výrazně méně lidí zdůrazňovalo závažnost ohrožení evropské osmadvacítky Ruskem, stárnutí populace či imigraci z neevropských států. Tyto problémy považuje podle průzkumu za zásadní sotva třetina Čechů. Kupříkladu pro 30 % dotázaných nebyla hrozba Moskvy důležitá.

Rozdělení levice-pravice stále existuje

Podle výzkumných agentur problém nezaměstnanosti akcentovali lidé, kteří jsou již bez práce nebo mají minimální výdělky, daňové úniky vadí častěji starším občanům. Přílišnou evropskou byrokracii a regulaci členských států považují za zásadní problém lidé s maturitou a vyššími příjmy.

Daniel Prokop, analytik společnosti Median:

„Rozdělení pravice-levice stále existuje. Potenciální voliči pravicových stran preferují pravicová řešení, jako jsou volný trh, volný pohyb pracovních sil či nízké daně pro firmy. Voliči levicových stran podporují levicová řešení: podpora slabých regionů, podpora lidí v nezaměstnanosti. Voliči středové, catch-all party ANO podporují zčásti pravicové recepty a zčásti keynesiánské koncepty.“

Výzkumníci přitom upozorňují, že kromě přímého vlivu může tyto postoje zprostředkovaně ovlivnit i politická a stranická orientace. Problém daňových rájů totiž vadí hlavně potenciálním voličům hnutí ANO a nezaměstnanost příznivcům sociální demokracie a komunistů. Zatímco se lidé, kteří jsou připraveni v evropských volbách volit TOP 09, obávají hlavně ohrožení z Ruska, problém imigrace zdůrazňují voliči Úsvitu.

Co by měla EU podporovat v boji s nezaměstnaností
Zdroj: ČT24/STEM/MARK

V boji s nezaměstnaností by se podle téměř tří čtvrtin Čechů (71 %) měla Evropská unie zaměřit hlavně na podporu vzdělání a zaměstnávání mladých lidí. Polovina lidí se navíc shodla, že by více pracovních míst mohla přinést investice evropských peněz do regionů s vysokou nezaměstnaností. Menší shoda panovala nad přímou podporou nezaměstnaných a ekonomickou liberalizací prostřednictvím nízkých daní či posílení pravidel volného obchodu.

  • Daniel Prokop, analytik společnosti Median: „Lidé v předdůchodovém věku se hodně zaměřují na rekvalifikaci starších pracovníků. Lidé přímo v důchodovém věku se zase přiklánějí k podpoře mladých: dobrému vzdělávání a podpoře zaměstnanosti mladých lidí.“

Průzkum agentur Median a STEM/MARK proběhl mezi 16. a 23. dubnem na reprezentativním vzorku minimálně 3 000 respondentů (každá agentura realizovala nejméně 1 500 rozhovorů).