Hermana odvolali z vedení ÚSTR protiprávně, rozhodl soud

Praha – Obvodní soud pro Prahu 3 dnes vyhověl žalobě nynějšího ministra kultury Daniela Hermana a označil jeho loňské odvolání z vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) jako protiprávní. Verdikt zatím není pravomocný, ústav se podle mluvčího Pavla Ryjáčka odvolá. Případ tedy dostane k posouzení městský soud.

Hermanovo odvolání z funkce nebylo podle soudu po právu. Soudkyně Markéta Písaříková více verdikt nezdůvodnila. Bývalá předsedkyně Rady ÚSTR Petruška Šustrová pro ČT uvedla, že příliš nechápe, jak by mohlo být tehdejší jednání rady protiprávní. Připomněla, že podle zákona jmenuje a odvolává ředitele. „Žádné podmínky nebo proceduru zákon nestanovuje,“ řekla. Přiznala, že by potřebovala znát odůvodnění soudního verdiktu.

Hermana výrok soudu nijak nepřekvapil. „Jsem velmi rád, že zvítězilo právo a zvůle není možná,“ řekl novinářům. Zatím nechce spekulovat o tom, zda by se například vzdal funkce ministra kultury a vrátil se do vedení ÚSTR. „Počkejme, až věc bude pravomocná, a pak se budeme zabývat těmi otázkami, které budou aktuální,“ dodal. Herman v žalobě označil své odvolání z funkce ředitele za neplatné a tvrdí, že při něm byl porušen zákoník práce.

Petruška Šustrová: Nevím, co je na Hermanově odvolání protiprávní (zdroj: ČT24)

ÚSTR se odvolá

Závěry obvodního soudu naopak zaskočily vedení ústavu. „Rozsudek nás velmi překvapil, protože podle našeho názoru nemohl tímto způsobem dopadnout. Ale dokud neznáme odůvodnění, tak k této části se můžeme vyjádřit jenom těžko,“ uvedl mluvčí ústavu Pavel Ryjáček. O dalším postupu podle něj rozhodne rada. „Nedovedu si ale představit, že by se postupovalo jinak než odvoláním proti rozsudku,“ prohlásil Ryjáček.

Odvolání Hermana měl být politický puč

Rada ústavu odvolala Hermana z funkce loni v dubnu kvůli tomu, že nebyla spokojena s jeho prací. Týkalo se to údajně řady nedostatků, posledním důvodem údajně byla jeho pracovní cesta do USA, která prý neměla žádný přínos. Ministr je přesvědčen o tom, že za jeho odchodem z čela ústavu byl politicky motivovaný puč, což radě vyčítali také její kritici. Původce puče nechtěl jmenovat, ale údajně si to s nimi „vyříkal“.

Bývalý místopředseda rady ústavu Lukáš Jelínek uvedl, že Daniel Herman hovořil o politickém tlaku, který na něj vyvíjely různé politické skupiny. „Na otázku, z jakých stran a od kterých politiků tyto vzkazy přicházejí, nám nebylo odpovězeno. Naopak před odvoláním z funkce hovořil v rozhovoru pro Aktuálně.cz sám o nabídkách stran na kandidaturu. Na mě to působilo dojmem, že on sám vnáší politizaci do ústavu,“ prohlásil Jelínek pro ČT.

  • Úkolem ÚSTR je podle zákona zkoumání a nestranné hodnocení doby nesvobody (1938–1945) a komunistické totalitní moci (1948–1989). Součástí Ústavu je Archiv bezpečnostních složek, jenž zpřístupňuje a zveřejňuje dokumenty a archiválie týkající se bezpečnostních složek.
  • Činnost ústavu provázejí pře politiků i zaměstnanců už od doby před jeho vznikem v roce 2008. Zejména levicoví zákonodárci ústav označovali za zbytečnou instituci, umožňující politické ovlivňování výkladu dějin. Pravice naopak vznik ústavu prosazovala.
Vydáno pod