Ostrava prověří aktuální zakázky dopravce a nemocnice

Ostrava - Vedení města Ostrava, jehož chod narušilo v souvislosti se zatčením lobbisty Martina Dědice podezření z klientelismu a korupce, nechá prověřit hospodaření a výběrová řízení dopravního podniku a městské nemocnice. Právě fungování těchto dvou městských organizací podle státního zástupce ovlivňoval prostřednictvím špiček ostravských sociálních demokratů Dědic, kterému hrozí až 12 let vězení.

Zatímco policie rozkrývá podezřelé zakázky do roku 2013, ostravský primátor chce dohlédnout na aktuální hospodaření a tendry v dopravním podniku i v nemocnici, kde chce nechat udělat forenzní audit.

Kajnar chce najmout odborníky na dopravu

Podle primátora Petra Kajnara, kterého sociální demokraté začátkem roku vyloučili ze strany, je možné, že v dopravním podniku dochází k porušování zákona. „Jako valná hromada, kterou tvoří rada města, jsme požádali představenstvo, aby nám dodalo veškerou dokumentaci ke všem probíhajícím výběrovým řízením i k tendrům, které chystá,“ informoval dnes Kajnar. Vysvětlil, že k dopravci teď směřují evropské dotace a město chce mít jistotu, že nikdo nebude nezákonně zvýhodňován a zakázky nebudou předražené. Podnik, který město dotuje asi miliardou ročně, právě chystá nákup nových dopravních prostředků nebo systém označování jízdenek za stovky milionů. „Budeme to prověřovat, a protože nemáme odborníky na dopravní prostředky, musíme si takové specialisty najmout,“ sdělil Kajnar.

Petr Kajnar
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Po běžné kontrole prověří nemocnici forenzní audit

V Městské nemocnici Ostrava, z jehož čela radní odvolali ředitele Tomáše Nykla kvůli jeho častým telefonním kontaktům se stíhaným lobbistou, už probíhá audit. „Audit ukazuje, že tam není vše v pořádku, jde však jen o běžný audit. Počkám na výsledek, poté patrně požádáme i o forenzní audit,“ řekl Kajnar. Tomáše Nykla dočasně nahradil jeho zástupce Petr Šmíd. Vedení radnice ale chce co nejrychleji vypsat výběrové řízení, protože i Šmíd udržoval s lobbistou četné kontakty.

Specialisté na boj proti korupci stíhají Martina Dědice z přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky. Podezřívají ho, že díky nadstandardním známostem s předními ostravskými politiky ovlivňoval výsledky výběrových řízení na zakázky dopravního podniku a nemocnice. Firmy, kterým pomohl zvítězit, mu za to posílaly miliony. Úplatky, které podle policistů dosáhly třiceti milionů, se snažil zakrýt poradenskou či kontrolní činností. Vedle Dědice stíhají na svobodě dalších sedm lidí, kteří většinou figurují v jeho firmách.

Policie zkoumá i účty politiků

V souvislosti s prověřováním městských zakázek policisté Dědice delší dobu odposlouchávali. Telefonáty a sms zprávy potvrdily, že byl v každodenním kontaktu s politiky z ČSSD. Vedle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka to byla Kajnarova náměstkyně Simona Piperková a radní Lumír Palyza. Stovky kontaktů zjistila policie i v případě ředitele dopravního podniku Romana Kadlučky.

Policie už v případu vyslechla asi pětapadesát svědků. Dědicovi obstavila skoro všechen majetek, zabývá se i majetkovými poměry dalších zúčastněných aktérů, a to včetně politiků. „Prověřujeme finanční transakce všech obviněných, ale také svědků, kteří byli s Martinem Dědicem v častém kontaktu,“ potvrdil dozorující státní zástupce Vít Koupil.

Město zkontroluje hospodaření a tendry v dopravním podniku a nemocnici (zdroj: ČT24)