Lékaři poznají leukemii už za pár hodin

Brno - Objev lékařů brněnské Masarykovy univerzity (MU) urychlí diagnostiku nejčastějšího typu leukemie u dospělých a zavčas rozpozná plísňová onemocnění na plicích. Nové testovací sady, které si škola nechala patentovat, tak výrazně zrychlí diagnostiku - z týdnů na hodiny.

„Díky novému patentu můžeme zjistit, zda je nemoc agresivní a bude vyžadovat intenzivní léčbu, nebo bude spíš klidnější a lze pacienta zvát na kontroly po delší době,“ vysvětlil lékař Michael Doubek. Dva nové patenty Lékařské fakulty MU našly uplatnění v praxi v podobě nových testovacích sad.

První z patentů má pomoci včasnému odhalení infekčního onemocnění nazvaného plicní aspergilóza, které se projevuje jako běžný zápal plic. Velmi rychle se ale zhoršuje a bez včasné léčby končí smrtí. Diagnostikovat tuto nemoc je však obtížné. „Pro odhalení onemocnění je nutné provést pacientovi výplach plic fyziologickým roztokem a pak čekat i několik dnů až týdnů, zda v tomto vzorku začne plíseň růst,“ vysvětlila nevýhodu tradičních metod lékařka Martina Lengerová.

Testovací sadu popisuje lékařka Martina Lengerová (zdroj: ČT24)

Podle ní vědci navrhli postup, při kterém by v roztoku nehledali plíseň, ale pouze její DNA. „Navrženou metodou jsme schopní odhalit přítomnost DNA čtyř nejčastějších původců aspergilózy. Výsledky tak můžeme získat už během několika hodin, a významně tím zrychlit stanovení diagnózy,“ doplnila Lengerová.

Druhá ze sad má pomoci lékařům rychleji a přesněji stanovit vývoj chronické lymfocytární leukemie, která je nejčastějším typem leukemie u dospělých. „Leukemie může být pro člověka smrtelná,“ připomenul Doubek. Lékaři k diagnostice využijí molekulárně-genetickou analýzu z krve pacienta.

Soukromá firma, která patent od školy koupila, už obě diagnostické sady běžně nabízí nemocnicím. Nechce se přitom omezit jenom na ČR, odbyt shání po celé Evropě.