Hlava gangu Berdych má za sebou většinu trestu, chce na svobodu

Praha - David Berdych požádal o podmíněné propuštění z vězení. Z takzvaného Berdychova gangu si odpykává trest už jen on, z patnácti let za loupeže, únosy a vydírání má za sebou dvě třetiny. Do dvou měsíců rozhodne o jeho žádosti Obvodní soud pro Prahu 6.

„Pan Berdych vstoupil do poslední třetiny výkonu trestu, a proto jsme podali návrh na podmíněné propuštění. Z věznice s ostrahou jej přesunuli do mírnějšího typu s dozorem, jeho resocializace je jednoznačná a chování vzorné,“ řekl Berdychův advokát Jaroslav Ortman.

Soud si nyní musí vyžádat stanovisko ruzyňské věznice, kde Berdych pobývá. Potom nařídí veřejné zasedání k projednání žádosti. Berdychův advokát dodal, že jeho klient má na svobodě zajištěné bydlení i zaměstnání. Co bude dělat, ale odmítl právník upřesnit, nechá si tuto informaci prý až k soudu.

O podmíněné propuštění z výkonu trestu loni úspěšně požádal i Berdychův komplic Tomáš Půta. Ve vězení si odpykal zhruba osm let z desetiletého trestu, soud mu poté stanovil čtyřletou zkušební dobu. Musí se tak pravidelně hlásit pracovníkovi Probační a mediační služby a dokládat mu, že žije řádným životem a jaké má příjmy.

Kauza takzvaného Berdychova gangu je největším případem organizovaného zločinu v dějinách české kriminalistiky. Výlučné bylo propojení podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Zločinci se zaměřovali na loupežná přepadení, vydírání i únosy, často se přestrojovali za policisty. Organizovaná skupina desítek lidí si trestnou činností údajně přišla na více než sto milionů korun. První zločiny prý Berdych s komplici spáchali už v roce 1995. Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v září 2004, kdy detektivové pozatýkali velkou část podezřelých. V souvislosti s činností gangu bylo obžalováno či obviněno přes 50 lidí, z toho několik bývalých policistů.