Čeští vojáci by mohli v Afghánistánu pokračovat i v příštím roce

Praha – Velitel sil ISAF v Afghánistánu Joseph Dunford projevil přání, aby čeští vojáci v zemi zůstali po ukončení bojových operací NATO. O působení zahraničních vojáků v zemi s ním jednal náčelník generálního štábu Petr Pavel. Nová mise ponese název Resolute Support a generál Pavel sdělil, že je česká armáda připravena se jí zúčastnit - v zemi by mělo působit nejvýše 300 vojáků. Vláda a parlament však teprve budou schvalovat mandát pro účast v zahraničních operacích pro roky 2015 a 2016. Náčelník generálního štábu návštěvu využil také k setkání s českými vojáky.

Podle prohlášení generálního štábu Dunford ocenil činnost a profesionalitu Čechů v Afghánistánu, a to ať „jde o vzdušný poradní tým, ochranu jednotek nebo zdravotníky“. „Tlumočil jsem naši žádost, aby v tomto důležitém bodě, kdy ukončíme bojovou misi v Afghánistánu, a bude naším úkolem pomoci udržet afghánské bezpečnostní síly, poskytovali Češi dál své unikátní kapacity,“ řekl velitel ISAF.  

Generál Pavel předpokládá, že Češi budou působit v rámci americké vojenské nemocnice, při výcviku afghánských vzdušných sil a při ostraze základny Bagrám. Stále ale není podepsána bezpečnostní dohoda, která teprve rozhodne o podobě působení vojsk v příštím roce. Tu teprve USA plánují podepsat s příštím afghánským prezidentem.