Mladí vědci: Náramkový lékař, Inhibitor HIV proteázy či kvadratická iracionalita

Praha – Tři úspěšní studenti, resp. absolventi českých gymnázií uspěli ve světově prestižní soutěži Intel ISEF, do níž se přihlásilo 7 milionů studentů z celého světa. Aranka Hrušková, Robin Kryštůfek a Marek Novák získali v kalifornském Los Angeles stříbrné medaile v celosvětovém finále největší soutěže v oboru vědy a techniky. Jejich krátké medailonky připravil pořad 168 hodin.

Supertalenti (zdroj: ČT24)

Aranka Hrušková: Řetězové zlomky kvadratických iracionalit jsem řešila při škole pro zábavu

Vášní maturantky na Gymnáziu Christiana Dopplera Aranky Hruškové je matematika. „Cenu na soutěži Intel ISEF v Los Angeles jsem dostala za projekt s názvem Řetězové zlomky kvadratických iracionalit,“ přibližuje a přiznává, že při přebírání ceny se jí honily hlavou pochybnosti, zda zvolila vhodné šaty. Stříbrné příčky si ale váží z finančních důvodů; jak sama říká, pokud by jí přálo štěstí a dostala se na University of Cambridge, studium tam není levná záležitost. Přijímací řízení na jednu z nejprestižnějších škol si vybrala, protože má blíže k Velké Británii než ke Spojeným státům americkým.

Aranka Hrušková
Zdroj: ČT24

Zajímavostí v jejím případě je, že na svém projektu pracovala i bez toho, aby vůbec o soutěži Intel ISEF věděla. Na řetězové zlomky se vedle studia na střední škole vrhla čistě ze zábavy. Na matematice oceňuje její neutralitu vůči okolnímu dění. „Že to je věda, kterou neovlivníte nijak zvnějšku, žádným politickým zásahem nebo tak podobně. Stojí stranou a je absolutně pravdivá,“ dodává.

Robin Kryštůfek: Jméno hrdiny z Medvídka Pú nosí výzkumník enzymů

„Já jsem se tři roky věnoval výzkumu metallakarboranových inhibitorů HIV-1 proteázy,“ zmiňuje předmět oceněného zájmu další stříbrný Robin Kryštůfek. Již je přijatý ke studiu biochemie na Přírodovědecké fakultě UK, už nyní ale pracuje v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Inhibitor HIV proteázy je enzym klíčový pro rozmnožování HIV uvnitř tělesných buněk.

Robin Kryštůfek
Zdroj: ČT24

Intel ISEF znamenal pro Robina Kryštůfka stále jen středoškolskou soutěž, své skutečné schopnosti ale musí podle něj člověk prokázat až v akademickém životě. „Mně ta práce dává možnost se vyjádřit, mít možnost využít své nápady. To je hodně kreativní, to se mi na tom líbí,“ zmiňuje. Na AV ČR pracuje díky své profesorce chemie z gymnázia Na Vítězné pláni.

Marek Novák: Náramkového lékaře ocenila i NASA

Na Intel ISEF uspěl Marek Novák už po několikáté: „Prezentoval jsem tam zařízení v podobě náramkových hodinek, ke kterému se dají připojit různé bezdrátové moduly, a celé řešení se dále dá použít pro monitorování zdravotního stavu.“ Kromě stříbrné pozice ho ocenily i vesmírný institut NASA a United Technologies. Jeho hodinky monitorují třeba EKG, míru okysličení krve, mají teploměr, akcelerometr a některé další funkce. Úspěch v soutěži považuje za pozitivní zpětnou vazbu ke své činnosti.

Marek Novák
Zdroj: ČT24

„Takže má smysl v tom pokračovat a dál to rozvíjet,“ podotýká Marek Novák, který z českobudějovického gymnázia míří na Fakultu elektrotechnickou ČVUT. Jednou nohou má nakročeno do praxe, pracuje již v TSE České Budějovice vyrábějící zdravotnické přístroje. „Biomedicínské inženýrství je možná i nejlepší disciplínou z oblasti inženýrství. Tady skutečně vznikají výrobky, které nějakým způsobem můžou zachraňovat životy,“ říká Marek Novák o svém oboru.

  • Soutěž Intel ISEF platí za největší a nejprestižnější soutěž pro studenty středních škol, do které se probojuje pouze absolutní špička vědeckých talentů z více než sedmdesáti zemí světa. Pořádá ji od roku 1950 nezisková Společnost pro vědu a veřejnost. Už roky je hlavním sponzorem firma Intel, v letošním ročníku se formou cen a stipendií rozdělilo mezi soutěžící studenty v přepočtu 100 milionů korun. Stříbrná medaile znamená pro každého studenta i 1 500 dolarů, tedy asi 30 tisíc korun. Finále se zúčastnilo téměř 1 700 studentů, kteří prošli sítem 550 národních a regionálních soutěží, do nichž se každoročně přihlašuje více než sedm milionů studentů.