Průlomový verdikt: Policie může zkoumat data advokátů v cloudu

Praha - Policie může zabavit a zkoumat data advokátů v takzvaném cloudu - tedy vzdálených datových úložištích pronajatých u velkých IT firem. Rozhodl tak Městský soud v Praze, který se zabývá případem podnikatele Františka Savova obviněného v kauze údajných miliardových daňových podvodů. Informoval o tom deník Insider, podle kterého je to vůbec poprvé, co soud něco takového dovolil. Dosud platila kvůli zachování advokátní mlčenlivosti velmi přísná pravidla.

Podle serveru Aktuálně.cz musí nyní policie při zabavování počítačových dat a dokumentů v advokátních kancelářích dostat svolení buď zástupce advokátní komory, nebo v případě jejího nesouhlasu svolení soudu. V kauze podnikatele Savova komora s vydáním dokumentů nesouhlasila, soudce Stanislav Králík to ale povolil. Kriminalisté tak mohou prozkoumat data advokátů ze společnosti Uni Legal (dříve Garris Legal) uložená cloudech. Podle soudu totiž cloud není místem, kde by se vykonávala advokacie.

Obhájci ale s takovým výkladem nesouhlasí. „Neznám argumentaci soudu v tomto konkrétním případě, ale podle mě je důležité, zda jde o informaci obsahující skutečnost podléhající povinné mlčenlivosti advokáta. A je nepodstatné, kde byla uložena,“ řekl serveru Aktuálně.cz advokát Tomáš Sokol.

Další spory o věci zabavované v advokátních kancelářích zřejmě definitivně vyřeší až nový trestní řád. Podle místopředsedy Městského soudu v Praze Jana Kadlece totiž současná právní úprava není příliš podrobná a jasná. „De facto s elektronickými médii příliš nepočítá. Doufám, že nový trestní řád, který je v současné době rekodifikován, bude podrobnější a přesnější a stávající nejasnosti odstraní,“ řekl České televizi.

Podobný spor už kvůli nejasné právní úpravě v minulosti řešil i Ústavní soud. Po více než roce ale případ vrátili prvoinstančnímu senátu s tím, že se věcí nebude zabývat.

Vydáno pod