Berdychově žádosti soud nevyhověl, za mřížemi zůstává

Praha - Obvodní soud pro Prahu 6 zamítl žádost Davida Berdycha o podmínečné propuštění po odpykání dvou třetin patnáctiletého trestu. Berdych se snažil přesvědčit soud, že se napravil a že se chce živit jako skladník. To však soud posoudil jako nedůvodné. Hlava gangu, který se zapsal do dějin organizovaného zločinu v ČR, tedy zůstává za mřížemi. Berdychův právní zástupce Jaroslav Ortman podal stížnost k městskému soudu, státní zástupkyně se netajila spokojeností s verdiktem.

Soud si za jeden z důvodů pro ponechání Berdycha ve vazbě vzal znalecký posudek v oboru psychologie, který konstatuje, že hlava gangu netrpí žádnou osobnostní poruchou. Při svém zločinném jednání tedy postupoval s chladnou rozvahou, vědom si závažnosti svého jednání. Při veřejném jednání také soudce zmínil, že u Berdycha hrozí vzhledem k jeho minulosti a gradaci tresné činnosti násilná recidiva. Z celého gangu zůstává Berdych ve vězení za loupeže, únosy a vydírání jako jediný i poté, co si odpykal více než dvě třetiny svého trestu.

„Myslím, že David Berdych byl dnes potrestán de facto podruhé, protože soud nezohlednil vůbec jeho chování, záchranu lidského života ve věznici ani to, že měl 85 pochval, ale zohlednil to, čeho se v minulosti dopustil a k čemu se přiznal. Proto jsme podali stížnost a věřím, že městský soud objektivně zhodnotí vše a stížnosti vyhoví,“ komentoval verdikt obvodního soudu Berdychův obhájce Jaroslav Ortman. Pokud by městský soud stížnosti nevyhověl, za půl roku využijí možnosti znovu o propuštění požádat.

Berdych: Napravil jsem se, žádám o šanci na řádný život

Berdych tvrdí, že se z dosavadního trestu poučil a napravil se ve výkonu trestu. Záruku za něj poskytla i jeho dlouholetá družka, u níž chtěl po propuštění bydlet. „Přemáhají mě emoce, je to pro mě těžké. Přišel jsem vás požádat o novou šanci vést řádný život,“ řekl po příchodu do soudní síně. Soudu připomněl, že ve věznicích dostal přes 80 pochval třeba za to, že zachránil život spoluvězni nebo urovnal rvačku. Berdycha podpořilo jak vedení jeho věznice, tak i znalci, podle kterých je jeho resocializace reálná. Státní zástupkyně však s propuštěním nesouhlasila a soud jí dal zapravdu.

Pohled do Berdychovy minulosti

David Berdych na sebe v rámci organizovaného zločinu navázal desítky lidí, jeho gang jich měl kolem padesáti. Někteří pražští detektivové kryli jeho zločiny za podíl. Gang se skládal z různých menších skupinek. Prováděly mimo jiné únosy podnikatelů, které během několika dní nutily k vydání majetku. Členové gangu také přepadávali kamiony nebo kurýry s penězi. Mnohdy používali převlek policistů. Svými zločiny si měl gang přijít k sumě přesahující sto miliónů korun.

Předseda soudního senátu Kryštof Nový: „Název Berdychův gang je už doslova synonymem organizovaného zločinu, který v té době na území Čech existoval. Za dané situace nelze dospěti k závěru, že by pan Berdych neopakoval trestnou činnost.“

Počátky působení Berdycha a jeho kumpánů ve světě zločinu se datují do první poloviny 90. let, kdy chvíli pracoval v proslulém Discolandu Sylvie nedávno propuštěného Ivana Jonáka. Podle něj samotného pracoval Berdych jako vyhazovač v agentuře, kterou si pro svůj Discoland najal. Berdych s komplici páchal údajně trestnou činnost už v roce 1995.

Vyšetřování hlavní části spletitého případu odstartovalo v roce 2004, kdy detektivové pozatýkali většinu podezřelých. Berdych prý své zatčení ani trochu nečekal. Jedna ze zasahujících policistek Helena Kahnová v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny popsala, jak šel v klidu fandit na Staroměstské náměstí. „Pořád si byl jistý, že by ho ti jeho policajti, tehdy i moji kolegové zatažení do celé věci, varovali, že by se to prostě dozvěděl,“ řekla.

V říjnu 2006 dostal devítiletý trest s připočtením předchozího trestu ve výši sedmi let za únosy. Trest si odpykával ve věznicích v Rýnovicích a v pražské Ruzyni.