Kauza justiční mafie zřejmě skončí smírem

Praha – Vleklá kauza tzv. justiční mafie zřejmě nakonec skončí smírem. Žalobci totiž navrhli bývalé nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové, že jí vrátí zhruba 400 tisíc korun, které jim zaplatila na základě předchozího rozsudku. Ta v takovém případě nebude brát zpět omluvu, kterou učinila před dvěma lety na pokyn soudu. Znění smíru ještě musí schválit pražský vrchní soud.

„Strany učinily nesporným to, že se paní doktorka Benešová žalobcům omluvila již před několika lety. To znamená, že v tento okamžik řešit, co s omluvou, je zbytečné. Za druhé se strany dohodly, že na sebe nebudou v budoucnu útočit a napadat se v rozporu s předpisy. To znamená, že ani paní doktorka Benešová nebude označovat žalobce za justiční mafii,“komentoval návrh smíru advokát Petr Toman.  

Marie Benešová smír označila za rozumný návrh, proto na něj přistoupila: „Tehdy se popisoval stav, jaký byl – já jsem to pronášela ne jako advokát, ale tehdy z pozice stínové ministryně spravedlnosti. Jako advokátka bych to nekritizovala – prostě a jasně, dnes se změnila situace, je to sedm let stará záležitost, takže si myslím, že to je rozumný návrh.“

Justiční mafie měla ovlivňovat třeba kauzu Čunek

Případ se táhne už od roku 2007, kdy Benešová pronesla na adresu své nástupkyně ve funkci Renaty Vesecké, někdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce či tehdejšího místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery výroky, kterými je spojila s ovlivňováním některých případů - například někdejšího vicepremiéra a současného senátora Jiřího Čunka. Sedm lidí, které zmínila, na Benešovou následně podalo žalobu na ochranu osobnosti.  

Omluvu jí pravomocně uložil pražský vrchní soud v roce 2011. Podle něj totiž výroky Benešové zasáhly do osobnostních práv žalobců a neprokázalo se, že by tvrzení o justiční mafii mělo reálný základ. Soud Benešové navíc nařídil uhradit náklady soudního řízení přesahující 400 tisíc korun. 

Nejvyšší soud však toto rozhodnutí počátkem loňského roku zrušil jako nesprávné s tím, že advokátka Benešová výroky neporušila etická pravidla své profese. Ústavní činitelé by navíc měli strpět vyšší míru kritiky než řadoví občané. 

Vrchní soud měl tedy znovu zvážit, zda míra kritiky z úst Benešové nebyla přípustná. Nové projednání ale soud v posledních dvou letech celkem čtyřikrát zrušil nebo odročil. Případ se měl znovu projednávat dnes, i toto líčení ale bylo nakonec zrušeno právě kvůli snaze obou stran uzavřít smír.

Vydáno pod