Tak snadno se to nepozná. V Česku hrozí týrání až desetitisícům dětí

V loňském roce bylo ohlášeno sedm a půl tisíce případů týrání dětí, podle odhadů se ale jedná o pouhou desetinu – a v celém Česku tak může týrání nebo zanedbávání hrozit až 80 tisícům dětí. Na tiskové konferenci to uvedlo sdružení SOS dětské vesničky, které zároveň spustilo související informační kampaň. Slogan? „Tak snadno se to nepozná“.

Sociální pracovnice: Nesmíme promrhat dětskou důvěru (zdroj: ČT24)

Loni bylo nahlášeno 7 527 případů týrání, sexuálního zneužívání a zanedbávání. V zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc skončilo 396 z nich. Ze 192 dětí, které musely být převezeny do nemocnice, jich tři čtvrtiny skončily s trvalým tělesným postižením. Následky zanedbání péče či týrání nepřežilo devět dětí.

„Počet dětí, které jsou týrané, zneužívané nebo zanedbávané, v České republice roste a čísla jsou alarmující,“ podotýká v této souvislosti Jindra Šalátová ze sdružení SOS dětské vesničky a dodává, že se jedná jen o pověstnou špičku ledovce. Podle odhadů může být vystaveno trýzni až 80 tisíc dětí – což odpovídá počtu obyvatel Havířova, jedenáctého největšího města v zemi.

Vzkaz: Věřte dětem, které se přijdou svěřit

Signálů, jak poznat týrané dítě, je podle odborníků mnoho a jsou velmi různorodé. Kromě viditelných znaků, jako jsou modřiny nebo zlomeniny, může být dítě zamlklé, neprojevující emoce, samotářské a bez sebevědomí. Pozornost by lidé měli věnovat dětem, jejichž chování se náhle změní, například se bez zjevného důvodu výrazně zhorší ve škole.

„Dítě nemusí být špinavé nebo smutné. Mohou to být i děti draze oblečené, čisté, ale projevují se agresivně,“ uvedla Jana Machová z oddělení sociálně-právní ochrany dětí pražského magistrátu. Zároveň varuje, že častěji je dětem „nesprávně nevěřeno než věřeno“. Dítě, kterému dospělý nevěří, se pak už často nezkusí svěřit se svým trápením někomu jinému.

„Týrané dítě si neumí říct o pomoc, protože jeho psychika není dost zralá a navíc má strach, aby nebylo ještě více trestáno,“ dodala klinická psycholožka Pavla Volfová, který pracuje s dospělými traumatizovanými syndromem týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte.

Kampaň Tak snadno se to nepozná má občany motivovat, aby svá podezření ohlásili. V první fázi chce veřejnost upozornit na téma týraných dětí pomocí venkovní reklamy a inzerce v tisku a na webech. Ve druhé fázi od jara 2015 bude pokračovat i na školách, kde budou odborníci radit přímo dětem, kam se obrátit, když se ony nebo jejich kamarádi ocitnou v takové situaci.