Zrušit Rittigovi zákaz vycestování byla podle Nejvyššího soudu chyba

Brno - Městský soud v Praze chyboval, když v březnu zrušil zákaz vycestování Ivo Rittigovi a dalším čtyřem aktérům z kauzy jízdenek MHD. Upozornil na to dnes Nejvyšší soud. Vyhověl tak stížnosti ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). Verdikt ale nebude mít přímý dopad na kauzu. Soud pouze konstatoval chybu, nenařídil nové projednání.

Zákaz vycestovat původně uložil Obvodní soud pro Prahu 5 po prvním zatčení Rittiga a dalších lidí obviněných kvůli tisku jízdenek pro pražskou MHD. Pětice však proti zákazu úspěšně podala stížnost k pražskému městskému soudu, který rozhodnutí označil za nezákonné a nedůvodné. „Nebyly zjištěny skutečnosti, které by vedly k obavě, že konkrétní obviněný má v úmyslu vycestovat do zahraničí, aby se bránil trestnímu stíhání,“ uvedla tehdy mluvčí městského soudu Makéta Puci. 

Podle Nejvyššího soudu ale nedostál městský soud všem svým povinnostem, zůstal „na půli cesty“, když sice zrušil zákaz vycestování, ale nenařídil nové projednání a sám nijak nově nerozhodl. „Městský soud v Praze měl věc buď vrátit Obvodními soudu pro Prahu 5 k doplnění důkazů a závad ve spise, nebo měl sám rozhodnout, ale chybějící důkazy doplnit,“ uvedl k rozhodnutí mluvčí NS Petr Knötig.  

Podle Rittigova advokáta Vlastimila Rampuly z rozhodnutí NS vyplývá i to, že státní zastupitelství vůbec nepředložilo soudům pádné argumenty pro zákaz vycestování. Podle předsedkyně senátu Danuše Novotné se ale NS důvodností zákazu detailně nezabýval. „Pokud vytýkáme soudům to, že provedly nedostatečná skutková zjištění, nemáme sami dostatek podkladů, abychom si mohli vytvořit pevné stanovisko,“ uvedla. Podle Rampuly nicméně městský soud znovu rozhodovat nemusí. „NS pouze konstatoval, že byl porušen zákon ve prospěch i v neprospěch všech obviněných,“ uvedl.

Se stížností se na Nejvyšší soud obrátila ministryně Válková poté, co státní zástupitelství po zrušení zákazu vycestování požádalo o vazbu pro pět mužů, ale u soudu neuspělo ani s tím. Stížnost kvůli údajnému porušení zákona podala ministryně jak ve prospěch, tak v neprospěch Rittiga, jeho obchodního partnera Petra Kmetě, právníků Marka Stubleyho a Davida Michala a někdejšího jednatele tiskárny Neograph Jana Janků.

Kam putují peníze z pražského dopravního podniku
Zdroj: ČT24

Justice v kauze zkoumá kontrakt dopravního podniku na výrobu jízdenek s firmou Neograph. Zprostředkovala jej společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů, kterou zastupoval Kmeť. Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley, potom údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci ale končily tyto peníze pravděpodobně opět u Rittiga. V případě prokázání viny pětici hrozí tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin.