Zeman vetoval zákon o dětské skupině, chce zachovat lesní školky

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes vetoval zákon o dětské skupině. Nelíbí se mu, že poslanci neschválili senátní verzi, která by umožnila pokračování lesních školek. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v tiskové zprávě uvedl, že prezident plně podporuje existenci alternativ péče o dítě a občanských iniciativ tohoto typu. Senátoři již dříve upozorňovali, že lesní školky mohou být kvůli povinné registraci v ohrožení, protože se na ně budou vztahovat hygienické požadavky, které nedokážou splnit.

„Schválený zákon jde ale přesně v opačném směru - alternativy péče o dítě omezuje pouze na jeden druh registrovaných subjektů splňujících přísné podmínky plynoucí ze zákona. Dochází tak k omezování společensky prospěšných občanských aktivit, na kterých stojí moderní demokratická společnost,“ uvedl podle sdělení Hradu prezident v dopise předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD). Zeman také upozornil, že v normě zůstal termín nabytí účinnosti 1. září letošního roku. Sněmovna si přitom musela být vědoma, že zákon bude vyhlášen později.

Norma má dát zákonný rámec dětským skupinám, které začaly vznikat v reakci na nedostatek míst v obvyklých mateřských školách. Záměrem předlohy není podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) ublížit lesním školkám. Nesouhlasí ani s názory, že bude regulovat taky spolky, skauty a další organizace, které pracují s malými dětmi.

Sněmovní předloha podle ODS komplikuje lidem život

Naopak šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola hovořil o sněmovní verzi předlohy jako o fatálním ohrožení lesních školek. „Se zákonem nakonec nebude spokojen nikdo. Poslanecká ani senátní verze není dobrým výsledkem,“ komentoval normu předseda ODS Petr Fiala, podle kterého opatření „místo aby zjednodušilo lidem život, tak jim ho komplikuje“.

Senátoři navrhovali, aby registrace skupin byla nepovinná. Povinná znamená, že všechna zařízení s pravidelným programem pro děti od jednoho roku do nástupu do školy by musela do roka splnit veškeré hygienické požadavky. V případě 120 lesních školek, v nichž se na 2 500 dětí vzdělávalo převážně v přírodě, by povinná registrace pravděpodobně vedla k jejich zániku. Z principu svého fungování, kdy děti tráví převážnou většinu dne v přírodě, totiž mají jen minimální zastřešené zázemí. Lesní školky sepsaly kvůli zákonu o dětské skupině několik petic.

Podle propočtů ministerstva by v roce 2015 mohlo v Česku fungovat přes 1100 dětských skupin. Kritici normy si myslí, že dětské skupiny povedou k rušení mateřských škol. Zastánci ale tvrdí, že půjde jen o alternativu ke školkám.

V dětské skupině má být podle normy nejvýš 24 dětí. Provozovatel skupiny by měl s rodiči uzavírat smlouvu. Bude muset mít plán výchovy a péče a zajistit vhodné prostory a personál. Požadavky ale budou mírnější než u školek. Provozovatel bude také určovat výši úhrady nákladů za péči o dítě. Úhrada by mohla být až ve výši skutečných výdajů, ale taky nulová. Náklady na zřízení skupiny odhaduje ministerstvo zhruba na půl milionu korun, podobnou částku by stál roční provoz.

Vydáno pod