Speciální bojový výcvik Komando: Jak se rodí elita armády

Praha – Jen dvanáct vojáků ze 60 dokončilo letošní kurz Komando - jediný bojový kurz české armády. Úspěšní účastníci se sešli v kryptě kostela v pražské Resslově ulici, kde během druhé světové války hrdinsky padlo sedm výsadkářů. Speciální trénink je natolik náročný a u spojenců má takovou pověst, že o něj - byť zatím neoficiálně - stojí i Američané.

Komando: Jediný bojový kurz české armády (zdroj: ČT24)

Mezi tuctem úspěšných absolventů byl i průzkumník z Prostějova Ladislav Maroušek. „Je to obrovská úleva po tom měsíci permanentního stresu, nejen pro mě, ale všechny, co jsou tady se mnou, že jsme to dotáhli až sem,“ říká velitel skupiny hloubkového průzkumu Maroušek.

Nášivku a odznak Komando mu osobně předal poslední žijící parašutista z Velké Británie Jaroslav Klemeš. „Jsem poslední a nikdo jiný jim nemůže říct, že je bere do naší rodiny parašutistů,“ vysvětluje účastník paradesantní operace Platinum – Pewter. Komando začala dělat před necelými deseti lety brigáda rychlého nasazení. Pokračuje tak tradice československých vojáků vycvičených během druhé světové války britskými Commandos.

Vojáci v kurzu nemají ani jména, ani hodnosti - jenom čísla. Ladislav Maroušek byl skoro měsíc padesát šestkou. Málo spal a málo jedl. Neustále řešil různé krizové situace. „Po zdravotní stránce myslím větší problémy nejsou, ale co se týče spánkového deficitu, tak ten už je na lidech vidět,“ soudí prostějovský průzkumník.

Komando je jediný bojový kurz české armády, srovnatelný je třeba s výcvikem Cizinecké legie ve francouzské Guayaně nebo s tréninkem amerických Rangers. „Hlavní je, aby si všichni sáhli jakoby na dno svých sil a zjistili, kde mají svoje hranice, kam až mohou zajít,“ objasňuje instruktor kurzu Komando nrtm. Michal Vondraš. „Snažíme se samozřejmě lidi dostat na dno, ale nikdy ne dál, takže po dobu celého kurzu jsou monitorováni zdravotnickým personálem,“ doplňuje kolegu prap. Richard Měrka.