Paroubek se má omluvit Ovčáčkovi, raději půjde k evropskému soudu

Praha – Pražský vrchní soud zamítl odvolání bývalého premiéra za ČSSD Jiřího Paroubka, jenž se dostal do sporu s Jiřím Ovčáčkem. Ten je dnes znám jako mluvčí prezidenta, ale před rokem 2007 dělal mluvčího sociální demokracii. Paroubkovy výrazy o „nechutném podrazákovi“ a „skrznaskrz zkorumpovaném šmokovi“ označil soud za zásah do práva na ochranu osobnosti. Paroubkovi uložil omluvu a uhrazení náhradů ve výši padesát tisíc korun. Paroubek ale omluvu neplánuje, spíš se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.

Omluva adresovaná Jiřímu Ovčáčkovi musí být během patnácti dnů publikovaná na internetové stránce vasevec.cz. Právě zde totiž v rámci svého blogu Jiří Paroubek zveřejnil příspěvek, v němž zazněla zmíněná kritika. Soudy potvrdily Ovčáčkovu žalobu, podle níž měla nepřiměřená slova Jiřího Paroubka vliv na jeho osobní i profesní život. Expremiérovy výroky byly nepravdivé a dehonestující. Vloni o tom rozhodl pražský městský soud a pravomocně ho dnes stvrdil vrchní soud.

  • „Jsem připraven podat dovolání. Jsem připravený jít až k Evropskému soudu pro lidská práva,“ uvedl Jiří Paroubek.

Zlé vztahy mezi Paroubkem a Ovčáčkem pochází z doby, kdy byl Paroubek šéfem sociální demokracie a Ovčáček působil jako mluvčí této strany. V roce 2007 ale Ovčáček odešel z pozice vedoucího PR a marketingu a začal pracovat pro deník Právo. Paroubek ho obvinil, že vynáší informace z Lidového domu do bulvárních médií, v roce 2011 mu potom vadilo, že v rozhovoru s jeho nástupcem v čele ČSSD spekuluje o tom, že Paroubek a jeho poslanečtí kolegové chtějí podpořit pravicovou vládou.

Ukázka z Paroubkova článku z 23. července 2011

"Jiří Paroubek: Ovčáček je prolhaný hlupák

Podobné výroky tento skrznaskrz zkorumpovaný člověk opírá jen o svou bezbřehou nenávist ke mně. Být na jeho místě, už čtyři roky by si každé ráno, když se podívá do zrcadla, měl odplivnout. Čtyři roky uplynuly, kdy tahle kreatura, do té doby požívající mou plnou důvěru, musela opustit Lidový dům. Uvažoval jsem totiž o jeho exemplárním vyhození pro ztrátu důvěry."

Paroubek se hájil tím, že ve svém článku, který byl předmětem řízení, vyjádřil subjektivní polemiku. Podle něj by měl Ovčáček jako veřejně činná osoba být schopen snášet vyšší míru kritiky než běžní občané. Soud ale uznal žalobu, i když ne ve všem. Ovčáček požadoval, aby byla Paroubkova omluva uveřejněna i na stránkách Práva. Soud to nepodpořil.

Jiří Paroubek již není členem ČSSD, v roce 2011 založil novou stranu LEV-21. Jiří Ovčáček dělá mluvčího současného prezidenta Miloše Zemana od prosince 2013.

Vydáno pod