Dalík má problémy se zákonem roky, kvůli řízení už byl potrestán

Praha - Bývalý poradce a blízký spolupracovník premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík, který je v současnosti trestně stíhán za údajný podvod v kauze transportérů Pandur, byl již v minulosti dvakrát soudně trestán. Důvodem bylo maření výkonu úředního rozhodnutí. Plyne to z Dalíkovy obžaloby, kterou podle zákona o svobodném přístupu k informacím získali Reportéři ČT David Havlík a Michael Fiala.

Podle dokumentu byl poprvé Dalík odsouzen 9. června 1999. Za maření výkonu úředního rozhodnutí dostal u Okresního soudu v Šumperku pokutu deset tisíc korun a dvouletý zákaz řízení motorových vozidel. Podruhé byl odsouzen velmi brzy na to - 29. listopadu 1999. Za stejný prohřešek mu Okresní soud ve Znojmě uložil pokutu třicet tisíc korun a zakázal mu řídit tentokrát na čtyři roky.

V lednu 2003 byl zákaz podmínečně zrušen se zkušební lhůtou do roku 2006, kterou odsouzený Dalík neporušil. V té době už působil u budoucího premiéra Topolánka jako jeho nejbližší spolupracovník. Se zákonem se kvůli řízení potýká Dalík do současnosti. Od roku 2008 s ním Policie ČR vedla čtyři přestupková řízení, včetně dopravní nehody z května 2013. Za nebezpečné řízení vozidla byl v roce 2012 trestán dokonce i v zahraničí.

Státní zástupce k jeho osobě do obžaloby v případu Pandurů dále napsal, že v roce 2004 figuroval v kauze exposlance Parlamentu ČR Zdeňka Kořistky, kdy mu spolu s Janem Večerkem měli nabídnout úplatek 10 milionů korun a funkci velvyslance v Bulharsku za to, že bude hlasovat proti vyslovení důvěry nové vládě. „Ve věci byly vydány rozsudky, které dokumentují skutečnost, že obviněný (Marek Dalík) byl již v minulosti spojován s korupčním jednáním, což podstatně snižuje věrohodnost jeho tvrzení, že zažalovaný skutek nespáchal,“ stojí v obžalobě státního zástupce Jana Kořána z Vrchního státního zastupitelství v Praze.