Audit: Na Homolce se zbytečně utrácely miliardy

Praha – Pražská Nemocnice na Homolce nehospodárně, neefektivně a neprůkazně utratila 3,4 miliardy korun. Kromě toho téměř 354 milionů korun vydala neoprávněně. Uvádí to zpráva ministerstva zdravotnictví určená poslancům, kterou resort vypracoval na základě výsledků auditu.

Auditoři dospěli k závěru, že nemocnice porušila celkem 13 zákonů včetně trestního zákoníku. „Se všemi nálezy kontroly se nemocnice vypořádá a přijme nápravná a systémová opatření,“ sdělila mluvčí nemocnice Martina Vápeníková. „Jednotlivé námitky kontroly ministerstva zdravotnictví analyzujeme a vyvozujeme z nich další kroky, hlavním opatřením je samozřejmě postupné převzetí činností zajišťovaných dceřinými společnostmi,“ dodala.

Nemocnice například pořídila v letech 2011 až 2013 přes dceřinou akciovou společnost Holte Medical materiál a léky za celkem 3,35 miliardy korun. Marže této dceřiné firmy přitom představovala přes 295 milionů korun. Auditoři jsou přesvědčeni, že nemocnice vynaložila tyto peníze nehospodárně.

Homolka také uzavřela s jinou dceřinou společností Holte s.r.o. smlouvy o pronájmu vozidel a zaplatila za ně v letech 2009 až 2013 celkem téměř 40 milionů. Podle auditu však nedoložila, čím jsou tyto smlouvy výhodné, když dceřiná společnost byla jen zprostředkovatelem. Některé doklady, na které kontroloři narazili, byly účelově upraveny a pozměněny, a byly tak nevěrohodné.

Auditoři dále uvádějí, že využívání služebních aut bylo nehospodárné. V dokumentech prý nebylo možné ověřit vykazování jízd pro služební nebo soukromé účely. Zvlášť v letních měsících se vyskytovaly jízdy do horských středisek. Objevovaly se navíc nákupy pohonných hmot a platby za dálniční poplatky u hranic se Slovenskem, Německem a Rakouskem.

Nemocnice Na Homolce
Zdroj: isifa/LN/Hynek Glos

Materiálem ministerstva se ve středu zabýval sněmovní kontrolní výbor. Poslancům ale nestačil, a proto si vyžádali celou auditní zprávu i seznam nápravných opatření. „Něco tak korupčního, co je v této zprávě, jsem ještě neviděl,“ poznamenal na adresu zjištěných nedostatků poslanec Jiří Štětina (Úsvit).

Náměstek ministra zdravotnictví David Kotris poslance zevrubně informoval o nápravných krocích, které úřad podniká. Například v dubnu stanovilo představenstvo Holte Medical kroky nezbytné k likvidaci této společnosti. Její valná hromada by se měla uskutečnit ještě v listopadu. Nový ředitel nemocnice také zřídil externí komisi, která by měla zprůhlednit veřejné zakázky a zajistit, aby již realizované zakázky byly v zájmu nemocnice (více zde).

Hospodaření zdravotnického zařízení nyní prošetřuje policie. Bývalý ředitel Vladimír Dbalý je ve vazbě, podle vyšetřovatelů s dalšími komplici zmanipuloval veřejnou zakázku a přijal úplatek (čtěte víc).

Exředitel nemocnice Vladimír Dbalý (archivní foto)
Zdroj: ČT24/ČTK