Nové vedení Homolky ruší všechny firmy, přes které měly odtékat finance

Praha - Nemocnice Na Homolce zruší všechny dceřiné společnosti a většinu služeb si bude zajišťovat sama. České televizi to řekl nový ředitel Ivan Oliva. Přes dceřiné firmy totiž z nemocnice odtékaly finance: podle kontroly ministerstva zdravotnictví zmizelo jejich prostřednictvím v minulých letech přes 300 milionů korun.

K největšímu rozmachu dceřiných firem došlo na Homolce v éře bývalého ředitele Vladimíra Dbalého, který skončil v policejních poutech kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám. Nový ředitel chce teď dceřiné firmy postupně úplně utlumit. Tyto firmy pro nemocnici zajišťují mimo jiné nákup zdravotnického materiálu nebo léků.

Po urychleném zrušení dceřiných firem volal hlavně ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD): „Já vnímám jako velmi vážnou situaci Nemocnice Na Homolce, která má mediálně velmi pošramocenou pověst,“ prohlašoval ministr koncem září.

Kontrola odhalila také vážné nedostatky kolem dceřiné firmy Holte, která nemocnici zajišťuje účetnictví. Její jednatelkou je podnikatelka Bialešová. Ta zároveň vlastní soukromou účetní firmu, která pro firmu Holte pracovala. „Systém je důsledkem střetu zájmů Ing. Bialešové, která na jedné straně vystavovala faktury, které pak schvalovala a proplácela,“ konstatuje kontrola ministerstva zdravotnictví. Nové vedení nemocnice sice tvrdí, že pro ni už Bialešová nepracuje – stále ale zůstává jednou z jednatelek firmy Holte. I tu prý ale nové vedení ovládlo a vliv Bialešové omezilo.

Podle ministerské kontroly odteklo z nemocnice přes 300 milionů (zdroj: ČT24)

Právě její firmu prohledávala policie v souvislosti s obviněním bývalého ředitele nemocnice Dbalého. Ten už půl roku sedí ve vazbě, vyšetřování ale stále není u konce. Podle žalobců nepůjde kauza k soudu dříve než v polovině příštího roku.  

Podle Vrchního státního zastupitelství měl Dbalý s dalšími několika lidmi jednat jako organizovaná skupina, která "zmanipulovala veřejnou zakázku Nemocnice Na Homolce na digitalizaci chorobopisů, a tímto jednáním měli způsobit Nemocnici Na Homolce škodu ve výši přes 56 milionů korun a získat pro sebe neoprávněný prospěch ve výši nejméně 53 mil. Kromě Dbalého čelí obvinění také jeho tehdejší náměstek Michal Toběrný a dva zástupci soukromé firmy Holte Medical.

Dbalý a Toběrný pak čelí ještě obvinění, že si při nákupu tzv. Leksellova gama nože za 140 milionů korun řekli o úplatek. Policisté je viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a z přijímání úplatku.

Vydáno pod