Janoušek nastoupil do vězení v Brně, o odkladu rozhodne středa

Praha – Roman Janoušek nastoupil k trestu vězení. Podle rozhodnutí soudu se měl do dneška přihlásit na ruzyňskou věznici, zatím ale setrvává v brněnské vězeňské nemocnici. Zde by podle svých lékařů měl absolvovat další operaci hlavy. Právě kvůli zdravotním důvodům Janoušek žádal o odklad trestu. Muž považovaný dříve za šedou eminenci pražské politiky má strávit za mřížemi 4,5 roku. V pátek si podal žádost o odklad nástupu do výkonu trestu, pražský městský soud se jí bude zabývat ve středu.

Advokát Romana Janouška Vít Široký požádal v pátek soud o odklad nástupu svého klienta do vězení ze zdravotních důvodů. Protože však bude soud rozhodovat až ve středu a žádost samotná nemá odkladný účinek, musel se Janoušek do vězení dostavit.

V objektu brněnské věznice funguje vězeňská nemocnice s rehabilitačním, specializovaným a psychiatrickým pavilonem. Specializovaný pavilon se skládá z interního oddělení, infekčního oddělení, jednotky intermediální péče a oddělení následné lékařské péče. Podle webu vězeňské služby je v nemocnici k dispozici celkem 175 lůžek. Druhá vězeňská nemocnice se nachází v pražské pankrácké věznici. Janouškův dům shodou okolností stojí nedaleko odtud. Proč lobbista místo Prahy nastoupil trest v Brně, vězeňská služba nekomentovala.

Již dříve advokát Široký uvedl, že má Janoušek zdravotní problémy po operaci hlavy a že se možná bude muset podrobit novému operačnímu zákroku. Janouškovy potíže má potvrdit lékařská zpráva, kterou vydal ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml. „Podle toho, co jsme zjistili v nemocnici, tak podle mého názoru je jeho stav velmi vážný,“ uvedl.

Janoušek nastoupil do vězení. Čeká ho zřejmě operace (zdroj: ČT24)

Ani to však neznamená automatický odklad. To bývá obvyklé pouze u těhotných žen nebo matek čerstvě narozených dětí. Jestliže Janoušek do těchto kategorií nespadá, bude soud přísnější. „Lékařská zpráva nemůže být pouze obecného charakteru. Musí z ní pro předsedu senátu vyplývat, že výkon trestu by ohrozil odsouzeného na životě nebo zdraví,“ upozornila advokátka Dagmar Raupachová.

V případě, že by Janoušek neuspěl a ukázalo se, že mu pobyt ve vězení přesto působí zdravotní potíže, může sama věznice soudu přednést novou žádost. Na druhé straně je také možné, že Janoušek se svou žádostí neuspěje proto, že soud rozhodne, že se bude moci léčit přímo ve vězení. „Věznice mají svá vězeňská zdravotnická zařízení. Vůbec nejsou špatně vybavená, jsou schopna léčit i závažnější onemocnění,“ upozornila Dagmar Raupachová.

Dagmar Raupachová: Odsouzení nejezdí do lázní, ale do výkonu trestu (zdroj: ČT24)

Že se Janoušek snaží dosáhnout odkladu nástupu do vězení, je však podle advokátky zcela normální a podobnou snahu má většina odsouzených. „Mnohdy to, co nám na svobodě se zdá téměř zbytečné – že si to posunu o čtrnáct dní nebo nikoli – pro ně znamená velký kus. To jsou věci, které jsou lidské,“ podotkla. Soud přitom může přihlédnout k lecčemu včetně rodinné situaci nebo poměrům v zaměstnání. Není ale možné spoléhat na přílišnou benevolenci. „Odsouzení si musí uvědomit, že nejezdí do lázní, ale jdou do výkonu trestu,“ zdůraznila Dagmar Raupachová.

Podle rozsudku Janoušek pod vlivem alkoholu porazil v roce 2012 v pražské Michli řidičku, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu, a z místa srážky ujel. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud trest o 1,5 roku zpřísnil. Janoušek navíc po propuštění na svobodu nebude smět sedm let řídit auto. Za těžké ublížení na zdraví mu hrozilo až deset let vězení.

OD BLANÍKU PO MAGISTRÁT

Roman Janoušek se narodil 3. července 1968 v Praze, kde vystudoval právnickou fakultu. Po revoluci začal podnikat v realitách a vyhrál výběrové řízení na provozování kina Blaník na Václavském náměstí, kde se mimo jiné pořádaly protidrogové přednášky. Tehdy se Janoušek seznámil s pozdějším pražským primátorem Pavlem Bémem, který byl před vstupem do politiky známým odborníkem na drogovou problematiku.

O nadstandardních stycích mezi Janouškem a primátorem Bémem spekulovala média mnoho let. V březnu 2012 zveřejnila Mladá fronta DNES odposlechy, které byly pořízeny v roce 2007 a na nichž Janoušek hovoří zejména s tehdejším primátorem Bémem. Podle deníku měl Janoušek velký vliv na rozhodování o důležitých obchodech na pražském magistrátu.

O Janouškovi, jenž sám sebe v tisku charakterizoval jako „politického podnikatele“, se psalo jako o jednom z takzvaných kmotrů s úzkými vztahy zejména ns pražskými občanskými demokraty. Podle médií ale Janouškův vliv v poslední době značně klesl.

Kromě primátora Béma měl Janoušek kontakty i na další významné osoby české politiky a byznysu. Při prošetřování aktivit Janouška a dalšího kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga přišla policie na možnou nezákonnou činnost Jany Nagyové (nyní Nečasové), šéfky kabinetu bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Následný policejní zásah na Úřadu vlády vedl loni v červnu k pádu Nečasova kabinetu.

Vydáno pod