Vajíčka už jsou moc, ozývají se i Zemanovi kritici

Praha – Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima kritizuje hlasité protesty na pražském Albertově, kde v pondělí při oslavách 25. výročí listopadu 1989 stovky odpůrců pískaly na prezidenta Miloše Zemana. Ke kritice se přidávají i mnozí politici, kterým vadí především metání vajíček po hlavě státu. Podle politologů Zeman svými výroky promyšleně rozděluje společnost.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v tiskovém prohlášení uvedl, že vyjádření svobodného názoru je nezpochybnitelným právem, protestující ale podle něj měli využít jiné příležitosti a jiného způsobu, jak dát najevo svůj nesouhlas.

„Rozhodně neměli narušovat vzpomínku a důstojné uctění památky a statečnosti obětí a osob spojených s listopadovými událostmi let 1939 a 1989,“ uvedl Zima. „Hlasité protesty některých účastníků narušily nejen projevy vystupujících, ale i hudební vystoupení univerzitního sboru. Hvízdot ozývající se při zpěvu studentské hymny považuji za neúctu a pošlapání památky těch, kdo stáli na Albertově v roce 1939 a 1989.“

Přestože Miloš Zeman rozděluje společnost, házet na prezidenta předměty je nepřijatelné, shodují se také politici napříč partajemi. „Pan prezident a někteří demonstranti si v tomto případě bohužel nemají vzájemně co vyčítat. Vajíčka ani cokoli jiného se na prezidenta republiky prostě nehází. To už není svoboda projevu, ale nepřijatelná agresivita,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ačkoliv měl pro protestující i pochopení. „Jako občan bych asi protestoval taky 17. listopadu. Mě pan prezident v těch minulých týdnech několikrát hodně nemile překvapil,“ doplnil předseda vlády.

  • Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD): „To už není svoboda projevu, ale nepřijatelná agresivita.“
  • Místopředseda strany KSČM Jiří Dolejš: „Metat vajíčka nebo ještě něco horšího už je za čáru.“
  • Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Na prezidenty se vajíčky nehází.“
  • Místopředseda ODS Martin Kupka: „Létající předměty a vajíčka jsou pro mě přes hranu.“
  • Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura: „Házení vajec po prezidentovi snižuje bohužel argumenty těch protestujících.“
  • Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš: „Demonstranti si měli počkat na pana prezidenta Zemana na nějakém jiném místě.“
  • Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola: „Politik musí unést hodně. Je to daň za demokracii.“

Podle Hradu protestní akce na Albertově neumožnila výměnu názorů. Na tu je prý přitom prezident připravený. Podle politologů Petra Justa a Tomáše Lebedy jsou kontroverzní výroky prezidenta z poslední doby promyšlenou strategií.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček: „Pan prezident je vždy připraven k dialogu, ten na Albertově možný nebyl. Je to škoda. Přes hluk a pískot nebylo možné například někomu udělit slovo. Myslím, že pan prezident by se nerozpakoval udělit někomu z demonstrujících slovo i v okamžiku, kdy tam probíhala slavnostní akce.“

Bývalý kancléř Václava Havla a bývalý diplomat Luboš Dobrovský: „Pan Ovčáček říká, že taková demonstrace, jako se udála na Albertově, není dialog. Ne, není to dialog a ti lidé tam nepřišli vést dialog. Přišli tam dát najevo svou nespokojenost se stanovisky, která pan prezident až příliš často proměňuje. Jedná způsobem, který, jak se ukazuje, spoustu lidí v tomto státě pobuřuje…“

Politologové: Zeman promyšlené rozděluje společnost

„V politice není na škodu, pokud významné osobnosti otvírají kontroverzní téma a nebojí se jít proti proudu. Pan prezident ale dělá něco trochu jiného, on ta kontroverzní témata vytváří, a tím na sebe poutá pozornost,“ uvažuje Lebeda. „To může vést jedině k tomu, že se bude společnost více polarizovat. Od hlavy státu v parlamentním režimu se očekává spíše to, že by měl problémy překlenovat,“ doplňuje politolog.

Just považuje Zemanovy výroky, při kterých třeba bagatelizoval zásah proti demonstrantům v listopadu 1989, za promyšlenou strategii. Podle Justa navíc umí Zeman protesty mířené proti své osobě využít ve svůj prospěch a z protestujících může udělat „účelově zmobilizované ubožáky“. Tato snaha se podle Justa ukázala, když Hrad komentoval situaci, kdy byl vejcem zasažen německý prezident Joachim Gauck (více čtěte zde). Zatímco Hrad psal, že Gauck byl otřesen, německá ambasáda uvedla, že hlava německého státu vzala věc s humorem. Podle Justa Zeman míří na běžného voliče a své odpůrce chce prezentovat jako „křiklouny, kteří hází vajíčka po německém prezidentovi“.

Vzpomínkovým akcím na události 17. listopadu 1989 v pondělí zejména v Praze dominovaly protesty proti prezidentu Zemanovi. Tisíce jeho odpůrců mu nejdřív na Národní třídě vystavily symbolickou červenou kartu. Při odpoledním odhalení pamětní desky na Albertově pak stovky lidí Zemana vypískaly a vyzývaly ho k odstoupení.

Vydáno pod