V Česku chybí lék na epilepsii, úřady ho shánějí v zahraničí

Praha – Distributor jednoho z léků na epilepsii přestal do Česka medikament dovážet a zhruba osmdesáti pacientům už začíná docházet. Nemohou ho přitom nahradit jinými anti-epileptiky, které v jejich případě nezabírají. Řešení se snaží najít ministerstvo zdravotnictví spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) a lék teď shánějí v zahraničí.

„Tohle je moje poslední krabička. Tu mám tak do Vánoc a pak bude průšvih,“ říká Ivan Holeček, který patří mezi několik desítek pacientů, kteří si v českých lékárnách už nemohou koupit lék, jež jim jako jediný pomáhá proti epileptickým záchvatů. V jeho případě nepomohly ani léky, ani dvě operace. Jediné, co záchvaty zastavilo, byla kombinace tří přípravků, mezi které patří i nyní nedostupný lék.

„Normálně bych měl záchvaty, přišel bych o řidičský průkaz, v zaměstnání nevím, jak bych fungoval. Mohl by se mi zhroutit celý dosavadní život,“ obává se Holeček.

Případem už se začalo zabývat ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Distributorovo rozhodnutí nemůže ani jeden z úřadů změnit, přípravek se proto rozhodly shánět za hranicemi. „Existuje možnost dovozu tohoto přípravku ze zahraničí tak, aby byl dostupný pro české pacienty,“ potvrzuje Lucie Šustková z tiskového oddělení SÚKL.

Distributor stáhl z Česka lék na epilepsii (zdroj: ČT24)

Snahu úřadů sehnat lék jinde potvrzuje i pražská neuroložka Jana Zárubová, podle které má přislíbeno, že se v rámci mimořádného dovozu lék k pacientům dostane, ale nejdříve za dva nebo tři týdny.

Pacienti si lék „půjčují“

S nedostatkem léku se tak Zárubová snaží pomoci jinak – shání ho u stejně nemocných. „Což je velmi nestandardní, velmi nepříjemné pro mě jako lékaře, říkat pacientovi, ať mi dá trochu svých léků pro jiného pacienta,“ říká lékařka, která má v péči mimo jiné i pacientku, jež se díky potlačení epileptických záchvatů podařilo otěhotnět. „V úvodu těhotenství hrozilo, že nedostane lék a že by mohla začít mít znova záchvaty,“ dodává Zárubová.

Antiepileptikum z vlastních zásob dal nakonec těhotné ženě právě Holeček. Podle jeho slov je absurdní, aby ve střední Evropě 21. století někdo přišel o dítě, protože není nějaký lék.

Podobná situace přitom v Česku nenastala poprvé. Jenom letos už úplné nebo dočasné přerušení dodávek některého z léků hlásili distributoři ve více než 1 200 případech. Většinou bylo možné přípravky něčím nahradit. Ale ani některé z těch nenahraditelných distributor opakovaně nedodával. Patří mezi ně například lék zvyšující účinnost ozařování určený pro některé typy rakoviny.