Michálek pohřbil senátorský klub Zelených a nezávislých

Praha – Senátorský klub Zelených a nezávislých neměl dlouhého trvání. Tři týdny od svého vzniku se rozpadl poté, co ho opustil jeden z jeho členů Libor Michálek. Včera předal své rozhodnutí předsedovi horní parlamentní komory Milanu Štěchovi. Pro vytvoření klubu je potřeba nejméně pět senátorů, čtyři další dosavadní členové se tak spolu s Michálkem vracejí mezi nezařazené. Mimo kluby je i Ivo Valenta, který ale do žádného z nich patřit nechce.

Dosavadní předsedkyně klubu Eliška Wagnerová o tomto rozhodnutí byla zpravena a vzala ho na vědomí. Podle oficiálního vyjádření klubu ho učinil Libor Michálek bez vědomí zbývajících čtyř členů – Ivany Cabrnochové, Václava Lásky, Jitky Seitlové a právě Wagnerové.

„Vzhledem k tomu, že klub Zelení – nezávislí k včerejšímu odpoledni přestal splňovat podmínku Jednacího řádu Senátu o minimálním počtu členů klubu, k včerejšímu dni zaniká. Zbylí členové klubu spolu budou i nadále úzce spolupracovat a pevně doufají, že se v budoucnu podaří klub ustavit, byť na jiném půdorysu,“ uvedla v reakci na Michálkův odchod Wagnerová.

Klub se podle ní během svých dvou jednání ani neměl možnost dostat k programovým záležitostem a cílům. „Na obou schůzkách jsme diskutovali zejména o výběru tajemníka klubu, u nějž jsme měli odlišné představy o náplni jeho práce a rozsahu jeho povinností,“ uvedla.

Před volbami se počítalo s tím, že by v klubu zelených mohl být také Václav Hampl, kterého nominovala společně SZ a KDU-ČSL. Hampl je v klubu KDU-ČSL a nezávislí, který ho nominoval do funkce předsedy senátního výboru pro záležitosti EU.