Koukalův plán proti rakovině: Muži by měli mít svou technickou

Praha – Čeští muži podceňují prevenci a o zdravotních rizicích mají podstatně menší povědomí než tuzemské ženy. S tímto přesvědčením rozjel český badmintonista Petr Koukal projekt „STK pro chlapy“, který má přivést muže k lepší péči o své zdraví i do ordinací lékařů k preventivním prohlídkám.

„Naším cílem je vyrovnat se ženám v tom, aby povědomí o těch mužských nemocech bylo stejné, jako mají ženy o těch svých,“ konstatuje Koukal. Na webu projektu "STK pro chlapy„ poskytuje jeho nadační fond potřebné informace o preventivních prohlídkách, přičemž hlavní motto propůjčil předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček: “Až se začnou chlapi starat o své zdraví jako o auta, máme vyhráno."

Čeští muži totiž prevenci podceňují, a to zejména tu týkající se intimních partií. Zatímco ženy chodí na podobné prohlídky pravidelně, pro muže jsou kontroly u specialisty často tabu, a když mají problémy, nesvěří se ani v rodině, ani lékaři. Rakovinu prostaty přitom letos lékaři odhalili zhruba u šesti tisíc mužů, rakovinu varlete pak diagnostikovali asi u pěti stovek pacientů.

Koukala k projektu přivedla vlastní zkušenost

Lékaři dodávají, že zejména muži ve středním věku by neměli prevenci podceňovat. „Od padesáti let výše by měli jednou ročně být vyšetřeni. Vyšetření je velmi jednoduché - spočívá ve vyšetření prostaty pohmatem a v odběru,“ uvádí primář urologie z Thomayerovy nemocnice Roman Zachoval s tím, že pokud je rakovina součástí rodinné anamnézy, je lepší přijít o pět až deset let dřív.

Jiná je situace u rakoviny varlat, která se může projevit změnou velikosti nebo objemu; diagnóza je méně častá a nádor mají i mladí muži. „Je důležité se sám dlouhodobě sledovat, zda nedojde k růstu nějakého útvaru, bulky a podobně,“ dodává Zachoval. Ne každý nádor ve varleti je nutně zhoubný.

Právě s rakovinou varlat má zkušenost i iniciátor projektu Koukal; lékaři mu ji diagnostikovali na podzim 2010 a mnohonásobný mistr republiky se musel podrobit operaci i chemoterapiím. „Bylo mi pětadvacet. A postupem času jsem zjistil, že takových je nás víc, i mladších, na první pohled silných a zdravých. Včasný nález, úspěšná léčba, víra, vůle, blízcí a tvrdý trénink, to vše mě vrátilo zpět do života běžného i sportovního,“ uvádí. O svém boji s rakovinou hovořil i v pořadu ČT 13. komnata.