O trestných bodech se někteří řidiči dozvídají jen náhodou

Praha – Zjistit, zda a kolik trestných bodů má řidič na svém kontě, vůbec není snadné. Úřady mají problémy se vzájemnou spoluprací, informace tak občas nedorazí například do datových schránek. V některých případech potom dokonce musí správní úřad trest kvůli špatnému doručování rozhodnutí o bodech a pokutě zrušit.

Kolik mám bodů? Těžko říct (zdroj: ČT24)

Aktuální stav bodů a počet přestupků je možné zjistit na poště nebo na registru řidičů. Je to jediný spolehlivý zdroj a informace, které zjistí, občas řidiče překvapí. Například Jiří Dubský po návštěvě na úřadu zjistil, že má o čtyři body více, než si myslel. Hrozilo mu přitom, že pokud spáchá ještě jeden přestupek, přijde o řidičský průkaz. O trestech za dvojí překročení povolené rychlosti v Trutnově a Praze přitom vůbec nevěděl.

Ukázalo se, že nastal problém ve spolupráci úřadů. Jiří Dubský totiž měl dostat informace o pokutách a trestných bodech do datové schránky. „Mám platnou datovou schránku už dva roky a v datové schránce se mi nic neobjevilo,“ poukázal řidič. Informaci sice dostal do fyzické schránky, tu však nekontroloval, protože byl dlouho na cestách.

Ředitel pražského odboru dopravněsprávních činností Josef Mihalík uvedl, že v systému, který mají magistrátní úředníci k dispozici, se datová schránka Jiřího Dubského nezobrazuje. Systém správních úřadů tak nejspíš naráží na ten ministerstva vnitra, který datové schránky spravuje. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka je přitom přesvědčen, že na straně ministerstva chyba není. „Každý uživatel datové schránky je na Portálu veřejné správy dohledatelný,“ řekl mluvčí.

Jiří Dubský body, o kterých nevěděl, úspěšně „reklamoval“ a úřady mu je smazaly. Problém, který na počátku celého zmatku stál, však zůstává: Úřady řidiče průběžně neinformují o počtu nasbíraných bodů. Ačkoli to tak funguje například v Německu, ministerstvo dopravy se inspirovat nemíní a s žádnými novinkami nepočítá.