Soukromníci nemají využívat státní sklady, míní Stropnický

Praha – Firmy, které obchodují s municí, by neměly využívat státní prostory k jejímu skladování. V souvislosti s výbuchy u Vrbětic to v Interview ČT24 řekl ministr obrany Martin Stropnický. Naopak Jan Skalický z Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu je přesvědčen, že je pronajímání skladů logické. Stropnický však upozornil i na to, že Vojenský technický ústav, který vrbětický areál spravuje, má jenom omezenou možnost kontroly využívání pronajatých skladů. Podle Skalického však kontrolu může provádět policie.

Nové exploze v muničním areálu ve Vrběticích jsou podle ministra obrany Martina Stropnického důkazem chyby v systému, kdy stát, resp. jeho Vojenský technický ústav pronajímá přebytečné muniční sklady. „Považuji za logické, aby když někdo obchoduje s municí, měl svůj sklad,“ řekl Martin Stropnický v Interview ČT24. Firmy, které potřebují munici skladovat, by si k tomu podle něj měly pořídit vlastní objekty.

Prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jan Skalický však míní, že pronájem je to jediné, co se po profesionalizaci a razantním zmenšení armády dá se sklady dělat. „Po profesionalizaci armády, kdy armáda zásadním způsobem snížila počet vojáků, začala veškeré služby, které přímo nesouvisejí s bojovou činností, outsourcovat. To znamená, že armáda outsourcuje tyto služby a outsourcuje třeba i kuchyně,“ poukázal Jiří Skalický v Hyde Parku.

Lze sklady kontrolovat? Podle ministra těžko

Pro Martina Stropnického ale není pronájem skladů problematický pouze z principu, ale také kvůli omezené možnosti kontroly. „Kontrolní pravomoc Vojenského technického ústavu končila v tom, že mohl vstoupit v doprovodu nájemce do skladu a zkontrolovat jeho obložnost – že tam je tolik materiálu, kolik předpis umožňuje, a ne víc. Ale již nemohl kontrolovat samotný materiál,“ popsal ministr. Chtěl by proto připravit novely zákonů, které situaci zcela změní ve prospěch státu. Podle Jana Skalického by ale kontrolu měla provádět policie, která k tomu má i zvláštní útvar. „Kontroluje zabezpečení a kontroluje, co tam je,“ poukázal Skalický.

Ačkoli již včera bylo známo, že ve skladu bylo třináct tun výbušnin, zejména dělostřeleckých min a granátů, o jaké konkrétní předměty šlo, jasné není. Stropnický naznačil, že se mohlo jednat o starou přebytečnou munici, která však měla být zlikvidována. „Nikde neexistují doklady o tom, v jakém množství, jaká a kde byla skutečně zničena. Není vůbec vyloučeno, že tato munice zčásti nebyla zničena a že se stala předmětem nějakého obchodu,“ uvedl.

I soudní znalec v oboru střeliva a výbušnin Jiří Hanák je přesvědčen, že muselo jít o starší munici. „Na území dnešní České republiky byla velkorážná munice vyráběna pouze ve velmi omezeném množství a firmy, které ji vyráběly, už prakticky neexistují. Takže z nové munice to stoprocentně nešlo,“ vysvětlil. Dodal, že v některých skladech využívaných firmami pro skladování munice podle něj již policie v minulosti nalezla střelivo, které mělo být již zlikvidováno.

Místo po výbuchu skladu ve Vrběticích
Zdroj: ČT24/ČTK/Policie ČR

Úmysl? Téměř jistě ne náhoda

Bez ohledu na to, kdo a jak důkladně vrbětické sklady v minulosti kontroloval, před explozí ve druhém skladu byla již situace jiná. Sklad číslo 12, kde k posledním výbuchům došlo, řádně zkontrolovali policisté a pyrotechnici po předchozích explozích, které otřásaly Vrběticemi v říjnu. „To znamená, jeho plášť, střecha a tak dále – tam nebylo žádné poškození z prvního výbuchu,“ poukázal ministr. Policie ostatně již oznámila, že oba výbuchy vyšetřuje pro podezření na trestný čin obecného ohrožení, který mohl být spáchán i úmyslně.

Že nešlo o náhodu, je přesvědčen i Jan Skalický. „Kdyby se psal rok 1914 a ne 2014, tak bych řekl, že to mohlo být technologické zpracování střelivin. Ale při současné technologii a kvalitě munice, která je předmětem skladování, pro to nemám technické vysvětlení,“ uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Jiří Hanák míní, že k prvnímu výbuchu mohlo dojít při pokusu uloženou munici delaborovat (rozebírat ji a tím znehodnocovat). Při explozi ostatně zahynuli dva lidé, kteří ve skladu byli. Pro středeční výbuch však nemá vysvětlení. „Je to velmi zvláštní,“ podotkl Jiří Hanák.

Ze skladu munice nezůstalo takřka nic
Zdroj: ČTK

Sklady byly zabezpečeny dobře – a také dobře zafungovaly

Zabezpečení skladu přitom bylo podle ministra obrany dostatečné. „Když měl někdo pocit, že je vnější plot polochatrný, tak je to jenom výrazem toho, jaký režim muniční sklad má,“ upozornil. „Civilní muniční sklad, což je tento, má perimetrický plot nejběžnějšího typu a každý objekt má potom svoje důkladné zabezpečení včetně pancéřových dveří, včetně plotu, včetně elektroniky a tak dále,“ popsal Stropnický.

Jan Skalický a Jiří Hanák se shodli na tom, že sklady zafungovaly tak, jak měly. „Podstata spočívá v tom, že sklad je konstruován tak, že musí mít lehkou střechu, aby byla tlaková vlna případného výbuchu směrována nahoru a nebyla směrována do okolí, tudíž neprovedla rozsáhlejší devastaci okolí,“ popsal Hanák, jak muniční sklady mají fungovat. Podle Skalického přesně tak také zafungovaly. Je proto otázka, proč by se vlastně měla munice ze zbylých skladů u Vrbětic odvážet, dodal. Stát ale s jejím převozem do Květné nadále počítá. Martin Stropnický uvedl, že se s výbuchem ve druhém skladu nemění nic na tom, že bude Květná v provozu od 13. prosince.