Konec dětských dluhů za odpad se blíží

Praha – Sněmovna poslala do druhého čtení novelu zákona o místních poplatcích, díky kterému by nově měly obce vymáhat peníze za odpad na rodičích, nikoli na dětech. V současnosti totiž dochází k absurdním situacím, kdy třeba nezletilí v dětských domovech dluží několikatisícové částky. A při vkročení do dospělosti na ně čeká exekuce.

„Tento návrh čeká ve sněmovně na první čtení už půl roku. Byla bych ráda, kdyby se nám podařilo posunout ho do druhého čtení a dát tím dětem k Vánocům dárek,“ prohlásila poslankyně Kristýna Zelienková (ANO). Poslanci rovněž vyhověli jejímu požadavku a zkrátili lhůtu projednání ve výborech na 30 dní. Novela tedy půjde do druhého čtení dříve. Zodpovědnost za hrazení poplatků za odpad má přejít v důsledku legislativní změny na zákonné zástupce. Při zkrácených lhůtách by mohla novela doputovat k prezidentovi Miloši Zemanovi na jaře 2015.

Příslušný zákon nerozlišuje věk, proto mohou dlužit děti

Například dětský domov v Boskovicích eviduje dluhy zhruba třetiny z šestatřiceti místních dětí. Rodiče za ně nehradí poplatky za odpad, a tak se dluh střádá přímo na jejich jméno. Obce vycházejí z toho, že zákon dosud nerozlišuje věk dlužníka, proto účtují pětistovku ročně i nezletilým dětem. Právě v Boskovicích tak mezi dětmi z dětského domova dluží nejvíce šestiletý chlapec. Ani o tom neví a už má u města dluh 2 712 korun. Kdyby zůstal zachován současný právní stav, jakmile dospěje, spadne do exekučního kolotoče.

Poslanci poslali do výborů novelu o místních poplatcích (zdroj: ČT24)

Do zákona se také vrací možnost, aby obecní úřad na základě žádosti poplatníka platbu prominul. Tuto možnost měly obce podle zákona až do konce roku 2010. Vládním legislativcům se nelíbí navrhované přechodné ustanovení, které uvádí, že již existující nedoplatky u dětí by zanikly účinností zákona. Podle vlády by šlo o retroaktivní zásah vůči příjemcům poplatků.