Iniciativy žádají Sobotku, aby smetl zákon o státním zastupitelství

Praha – Protikorupční organizace zaslaly dopis premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a vyzvaly ho, aby zasáhl proti přípravě nového zákona o státním zastupitelství. Norma má vytvořit speciální státní zastupitelství zaměřené na boj s korupcí. To považuje zástupkyně spolku Vraťte nám stát a organizace Veřejnost proti korupci Hana Marvanová za porušení strategie boje s korupcí i vládního slibu. Vůči návrhu se opakovaně ohradil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a skupina senátorů zvolených za Stranu zelených i ČSSD.

Zákon o státním zastupitelství, který prosazuje ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), ještě není ani v připomínkovém řízení, natož v parlamentu, přesto již vzbuzuje odpor u občanských iniciativ, státních zástupců i části politiků. Organizace Veřejnost proti korupci a Vraťte nám stát vyzvaly premiéra Bohuslava Sobotku, aby přípravu zákona zastavil. „Měl by zabránit tomu, aby byl v rámci jeho vlády připravován zákon, který ohrožuje protikorupční cíle této vlády,“ uvedla zástupkyně obou iniciativ Hana Marvanová. K zásahu proti přípravě zákona vyzvala také předsedu Rady vlády pro koordinaci boje proti korupci Jiřího Dienstbiera.

Větší vliv politiků? Ministerstvo tvrdí opak

Marvanovou podpořila také skupina senátorů. Podle senátora a advokáta Václava Lásky (SZ) je problematické zřízení státního zastupitelství dohlížejícího na boj s korupcí, které bude stát mimo současnou strukturu státních zastupitelství. Předsedu tohoto Speciálního vrchního státního zastupitelství a jemu podřízených Speciálních státních zastupitelství bude jmenovat ministr spravedlnosti „s přihlédnutím“ k výsledku výběrového řízení.

Senátor Láska je stejně jako protikorupční iniciativy i nejvyšší státní zástupce přesvědčen, že tak bude mít ministr neomezený vliv na obsazení instituce řídící vyšetřování korupčních kauz. „Vytváříme strukturu speciálních útvarů, které tím, že jejich šéfové budou jmenováni politikem, prostě budou pod kontrolou politiků. A na ně vyvádíme veškeré závažné hospodářské a korupční kauzy,“ podotkl Václav Láska, podle kterého tak budou mimo hru nejenom dosavadní vrchní státní zástupci, kteří „prokázali svoji objektivitu, profesní znalost, nezávislost“, ale i nejvyšší státní zástupce.

K Láskovi se přidali také senátoři Libor Michálek (za Piráty) a Ivana Cabrnochová (SZ), obdobné stanovisko zveřejnil také Miroslav Antl (za ČSSD). Návrh považuje za nepřijatelný a podobně jako Láska je přesvědčen, že dostane vyšetřování korupce pod kontrolu politiků. „Jsou to jasné útoky proti nezávislosti tohoto orgánu, který musí být mj. garantem přípravného řízení trestního a veřejné žaloby,“ uvedl Miroslav Antl.

První náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán je ale přesvědčen, že nový zákon nezvětší vliv politiků na vyšetřování korupce, ale docela naopak. Míní, že zákon nelze vykládat tak, že by ministr mohl jmenovat šéfy speciálních zastupitelství bez ohledu na výsledek výběrových řízení. „Pokud to někdo tvrdí, tak nedočetl ten zákon,“ ohradil se Pelikán. Proti vlivu politiků je navíc podle něj i jiná pojistka. „Důležité je, že toho člověka nejde odvolat. Je nakonec jedno, kdo vás jmenuje, pokud vás nemůže odvolat, tak na něm nejste závislý,“ poukázal Pelikán.

Senátoři a iniciativy vyzvali Sobotku k zásahu proti zákonu (zdroj: ČT24)

Návrat před rok 2011, tvrdí Marvanová

Hana Marvanová, která bývala první náměstkyní Heleny Válkové, nyní ministryni obvinila, že chce justici vrátit do stavu před rokem 2011. „To, jestli se vyšetřovaly, nebo nevyšetřovaly nějaké kauzy, záviselo na vládě. Dokonce byly kauzy, které na přímý pokyn vlády různými tajnými usneseními byly zastaveny,“ zdůraznila. Miroslav Antl přitom míní, že je ministryně Válková „hluchá ke všem racionálním připomínkám“. To však odmítl Robert Pelikán, podle kterého zatím veškeré výtky a připomínky mířily jinam než k ministryni spravedlnosti, ta proto nemohla bezprostředně reagovat.

Helena Válková označila po nástupu do úřadu nový zákon o státním zastupitelství za jednu ze svých priorit. V létě ministerstvo uvedlo, že v novém návrhu by se měla kontrola nad žalobci vrátit pod výkonnou moc, aby se „nevymkli demokratické kontrole“. Je přesvědčena, že její vliv na obsazování klíčových pozic nebude zásadní, protože ve výběrových řízeních bude ministerstvo obsazovat pouze dvě z pěti míst v komisích. „V tom zákoně nenajdete nikde žádné ustanovení, pokud ho nechcete vykládat se záměrem, že by bylo okamžitě zneužité příslušným politikem, které by nezávislost státních zástupců zpochybňovalo,“ odmítla již dříve ministryně předpoklad, že bude jmenovat hlavy speciálních zastupitelství bez ohledu na výsledky výběrových řízení.