Objasněnost loupeží roste, zločinů ale neubývá

Praha – Policii se daří objasňovat vyšší množství loupeží než v minulosti. V pátrání po pachatelích jí výrazně pomáhají bezpečnostní kamery – pouliční i ty, které si obchodníci či barmani – časté oběti lupičů – pořizují. Přesto počet loupeží klesá jenom místy.

Kamery pomáhají odhalovat lupiče, loupeží ale příliš neubývá (zdroj: ČT24)

Devatenáct let stráví ve vězení muž, který přepadl pražskou večerku a při potyčce zavraždil prodavače. Ústavní soud zamítl jeho stížnost. Policie muže a jeho spolupachatelku, která dostala trest 17,5 roku, dopadla brzy po činu díky záznamu bezpečnostní kamery v obchodu. Podobně pomohly kamery vyřešit mnoho dalších zločinů – například v ostravské herně, na benzinové čerpací stanici v Ústí nad Labem nebo i v pražské bance (více čtěte zde). „Měli jsme po vteřině zmapováno, kde se ten člověk pohyboval. Nebýt kamer, tak tady nestojíme,“ řekl k bankovní loupeži kriminalista Jiří Zábrodský. Především potom pomáhají policistům pouliční kamery, neboť vůbec nejčastěji dochází k loupežím přímo na ulicích.

Rostoucí počet objasněných loupeží však nezpůsobuje jejich významný pokles. V některých krajích jich letos naopak přibylo. Úbytek loupeží nelze ani očekávat, podle policie jsou často pachateli loupeží lidé, které dlouhodobé důsledky jejich činů jen sotva zajímají. „Nezřídka se nám stane, že pachatel přepadne jednu hernu a o dva bloky dál to naháže do automatu v jiné herně,“ popsal ČT pražský kriminalista.

Jak se měnil počet loupeží za leden až září 2013 a 2014:

nejvyšší pokles

  • Moravskoslezský kraj: -107
  • Praha: -101
  • Ústecký kraj: -78

nejvyšší nárůst

  • Jihomoravský kraj: +1
  • Zlínský kraj: +11
  • Liberecký kraj: +24

Zdroj: Policejní prezidium ČR

Gambleři patří mezi časté pachatele loupeží. Podobně loupí i narkomani, podle policistů však přibývá i lidí, kteří loupí proto, aby zvýšili svoji životní úroveň. Takovou motivaci ostatně podle své výpovědi měli i pachatelé loupeže v pražské večerce, která skončila vraždou osmadvacetiletého prodavače. Před soudy přiznali, že se do obchodu vypravili s úmyslem zmocnit se tržby, a to kvůli tomu, že se ocitli ve finanční tísni.

Kromě závažných případů ale musí policie řešit i smyšlené loupeže. Falešných oznámení bývá podle zkušených kriminalistů až 40 procent.