Česko zasypal sníh, vlekaři pustili sněhová děla

Praha - Na většině území Česka napadl dlouho očekávaný sníh. Na silnicích ve vyšších polohách proto musí být řidiči opatrní. V krajích Karlovarském, Plzeňském, Ústeckém, Libereckém a Jihočeském varovali meteorologové před tvorbou náledí. Výstraha platí od 16:00 až do sobotního rána. Sněžit by mělo i odpoledne, a to hlavně na horách, kde teploty klesají pod nulu. Většina horských středisek proto začala zasněžovat a o víkendu chtějí přivítat první lyžaře.

Na některých místech země se vyskytují sněhové přeháňky, zejména na jihozápadě, západě a severu Čech. Teploty se ještě ojediněle udržují nad bodem mrazu, ale později odpoledne a večer budou na celém území Česka klesat pod nulu. „Bude se přitom vytvářet náledí v oblastech zasažených četnějším sněžením,“ varovali meteorologové.

Na hřebenech Krkonoš bylo dnes kolem minus deseti stupňů Celsia, v nejvyšších partiích hor je zhruba 20 centimetrů sněhu. V lavinových katastrech platí první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Výrazné ochlazení s poklesem teplot ale konečně umožnilo vlekařům naplno spustit umělé zasněžování.

Krkonoše: Ve SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou by se od neděle měly částečně otevřít areály Černý Důl a Svoboda nad Úpou. První sjezdovky otevře i Velká Úpa. V Peci by se v sobotu měla otevřít sjezdovka Hnědý vrch a od neděle pravděpodobně i Javor 1. Na Černé hoře by se pro lyžaře měly v sobotu či v neděli otevřít sjezdovky Protěž a Zalomená. Na otevření dalších sjezdovek pracují i ve Špindlerově Mlýně. Od neděle by se měla otevřít hlavní sjezdovka v Mladých Bukách.

Na severu Čech dnes místy napadlo až 15 centimetrů sněhu. V Libereckém i Ústeckém kraji se stále objevují sněhové přeháňky a silnice mohou klouzat. I na hlavních tazích včetně D8 nebo hlavní silnice 10 na Harrachov leží zbytky rozbředlého sněhu, silničáři proto doporučují jezdit se zvýšenou opatrností.

Ještěd se otevře lyžařům v sobotu večer

V horských střediscích v Libereckém kraji se ale díky výraznému ochlazení také znovu rozjela sněhová děla. Mrazivé počasí dovolilo v lyžařských střediscích zasněžovat většinou i přes den. Už v sobotu večer chtějí znovu zahájit provoz na libereckém Ještědu, další střediska se rozjedou v neděli. Ve stejný den by se měly rozjet také vleky a lanovky v jizerskohorských areálech v Bedřichově a na Severáku v Hraběticích, ale také v areálu Desná - Černá Říčka nebo v Kořenově - Rejdicích. V pondělí by se pak měla rozjet i lanovka na Tanvaldském Špičáku. I když zasněžují i v Rokytnici, lyžovat se tam nezačne zřejmě dřív než v úterý.

Nový sníh umožnil podle Jizerské o.p.s. upravit i tratě pro běžkaře. V Jizerských horách napadlo až deset centimetrů sněhu, na Jizerce dokonce až 15 centimetrů. Skútr dnes upravil trasu z Bedřichova na Knajpu a přes Štolpich. Projetý bude i okruh Jezdecká - Promenáda - Hraniční - Knížecí.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Orlické hory: V Orlických horách se lyžuje v Říčkách na červené sjezdovce. O víkendu by se měla otevřít i modrá trať. V sousedním Deštném zasněžují sportovní a turistickou sjezdovku v areálu Marta I.

Jeseníky: Zasněžuje se také v Jeseníkách. Přes svátky lyžaři mohli zavítat do jednoho z nejmodernějších středisek v Koutech, kde se lyžuje na sjezdovce U Vrtulí. Od neděle by ale mohla být v provozu i hlavní sjezdovka Hřebenovka. V sobotu obnoví provoz areál v Branné. Podobně je tomu i ve Ski areálu Myšák v Karlově. Sjezdovky by se tu měly otevřít v neděli ráno. Během několika dnů se rozjede i areál Kaste v Petříkově. Začátkem příštího týdne se bude lyžovat také v Přemyslově. Pro běžkaře je sjízdná zatím jen trasa po silnici mezi Ovčárnou a Pradědem.

Na Šumavě se zatím nelyžuje nikde

Beskydy: Ochlazení si pochvalují i provozovatelé horských středisek v Beskydech. Pokud počasí vydrží, už v neděli by se mohly rozjet sjezdovky Lokomotiva a Pod Šumnou i malý dětský vlek. Podobně spuštění provozu odhadl šéf Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích Leo Bača: „Tak za dva dny bychom mohli spustit sjezdovku Horal.“ Další střediska plánují zahájení provozu na začátek příštího týdne.

Šumava: Na Železnorudsku je zatím v provozu jen lanovka na Pancíř. Na Špičáku nyní intenzivně zasněžují, pokud vydrží chladné počasí, chtějí v areálu opět zahájit provoz v příštích dnech. Technický sníh usilovně vyrábí i ostatní střediska. Sněžná děla stříkají sníh například v areálu Nad Nádražím či v Belvederu. Lyžování si ale zatím neužijí běžkaři. V terénu je na Šumavě málo sněhu a stopy se většinou vůbec neupravují.     

Meteorologové varují řidiče před náledím (zdroj: ČT24)