V neděli nad Českem plála polární záře. Byla k vidění z mnoha míst

V neděli se díky erupci na Slunci velká část Evropy dočkala polární záře. Unikátní jev byl tentokrát pozorovaný také z českého území.

„Když se 21. dubna 2023 ze Slunce odtrhl filament plazmatu při ne úplně nejsilnější erupci kategorie M2, všimli si astronomové, že erupce byla doprovázena výronem plazmatu směřujícím přímo k Zemi. Vyhlíželo se tedy, zda z toho nebude alespoň nějaká slabá geomagnetická aktivita. Když v neděli 23. dubna ve večerních hodinách dorazily vyvržené částice nejprve k našemu předvoji, sondám v Lagrangeově bodě L1 (asi 1,5 milionu kilometrů před Zemí směrem ke Slunci), ukázalo se, že šance vidět nějaké polární záře je mnohem vyšší, než se čekalo. A když se pak rázová vlna ve slunečním větru opřela do zemské magnetosféry, začaly se po 21. hodině našeho času dít věci,“ popisuje nedělní událost Česká astronomická společnost.

Ještě za soumraku se opravdu na obloze na mnoha místech nad Českem objevila i okem z města viditelná polární záře. Na většině území ale bylo zataženo, s výjimkou pruhu mezi dvěma vlnami oblačnosti táhnoucí se napříč Čechami od jihu k severu.

Záře byla nejen červená a zelená, ale měla i odstíny růžové a sahala až do zenitu.  

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Zatímco v polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný. V Česku to může být zhruba v rozmezí dvou až tří let. Letos byla ovšem v tuzemsku záře viditelná již na konci února. Většinou u nás bývá vidět nízko nad severním obzorem, takže si ji nezkušený pozorovatel může splést se svitem vzdáleného města.

Ředitel organizace Planetum zaštiťující pražské planetárium a hvězdárny Jakub Rozehnal dříve uvedl, že v Česku se polární záře ukazuje jako slabě červená záře, někdy může být i dozelena. „Zda jde opravdu o polární záři, se dá velmi jednoduše ověřit na mobilním telefonu. Pokud si ji vyfotíte, mobil vám ukáže barvu daleko lépe, než je viditelné pouhým okem, někdy bývají na fotce vidět i takzvané barevné sloupy, což také dokazuje, že jde o polární záři,“ popsal.