Umělé inteligence Elona Muska porazily lidi v extrémně složité videohře. Naučily se spolupracovat

V poslední době se programátoři předhánějí v tom, aby jejich výtvory porážely člověka v nejrůznějších hrách. U některých už se to podařilo, ale tentokrát jde podle expertů o přelom: umělé inteligence se naučily proti lidským hráčům spolupracovat.

Novou umělou inteligenci vymysleli vědci z neziskové organizace OpenAI, která sídlí v Kalifornii a je mimo jiné financována Elonem Muskem. Jedná se o pět propojených programů, které dohromady tvoří pětičlenný tým schopný porazit lidské hráče ve videohře DOTA2.

Týmová spolupráce strojů byla doslova ohromující. Působilo to jako pětice zcela nesobeckých hráčů, kteří dobře znají strategie této hry.
William „Blitz“ Lee
expert na hru DOTA2

Měsíčně ji hraje přes 10 milionů lidí po celém světě. Má jednoduchý princip: deset hráčů, rozdělených do dvou týmů po pěti, se snaží zničit soupeřovu hlavní budovu, která je umístěna v dobře bráněné základně.

Zní to sice banálně, ale protože má hra řadu komplikovaných mechanik, 115 hrdinů a obrovskou variabilitu, stát se v ní mistrem je opravdu náročné a zabere to spoustu času. Nejdůležitější je ale dokonalá spolupráce mezi hráči – musí plnit individuálně spoustu cílů, ale současně fungují jako tým. Právě proto se dlouhou dobu mluvilo o tom, že takový typ videohry zatím nedokážou počítačové algoritmy ovládnout. To už neplatí.

OpenAI základní verzi tohoto algoritmu představila už před rokem – již tehdy byli hráči zaskočení, když stroj bez problémů porazil jednoho z nejlepších hráčů planety Danila „Dendiho“ Išutina.

Nynější úspěch je ale úplně něco jiného. Pět nezávislých programů spolu nijak nekomunikuje ani jinak nepodvádí – jen reagují na svoje vzájemné chování. „Z toho, co jsme viděli, tak spolupráce může spontánně vzniknout z přirozených procesů,“ uvedl Greg Brockman, jeden ze zakladatelů OpenAI. Jeho tým také experimentoval s tím, že jeden z robotů byl nahrazený lidským hráčem – fungovalo to stejně dobře, jako když hrály spolu jen stroje.

Zatím běžní hráči, velmistři ještě letos

Algoritmy porazily běžné hráče, kteří se této hře věnují jen rekreačně, žádné světové šampiony. Pozoruhodné ovšem je, že se lidem proti strojům zatím nepodařilo uhrát ani jedinou partii – umělé inteligence vždy vyhrály.

Jedním z pozorovatelů, které si OpenAI na předvádění pozvala, byl komentátor, trenér a bývalý profesionální hráč William „Blitz“ Lee – podle čistě číselného hodnocení stále patří mezi nejlepší hráče světa. Když se do jednoho z týmů hrajících proti umělé inteligenci zapojil, nic to na výsledku nezměnilo – stroje vyhrály nad lidmi 2:0.

  • Počítače přišly během hraní na několik originálních strategií, které uspěly, přestože v profesionální hře jsou zatím lidmi téměř nepoužívané:
  • Obětovaly jednu z linek ve hře. Zcela ji opouštěly, aby oponenty přečíslily na jiných linkách.
  •  
  • Velmi často v přečíslení útočily na jednoho z nepřátelských hráčů. Dokázaly tak snadno získávat herní odměny, které slouží k posilování vlastních hrdinů.
  •  
  • Umožňovaly tzv. podpůrným hrdinům (support), aby na začátku hry získávali značné množství zkušeností a peněz – díky tomu byl tým dohromady silnější než u lidských hráčů, kteří spíše vsází na vylepšování dvou až tří hrdinů.

Autoři umělé inteligence už mají domluvené, že se jejich program ještě letos utká s předními světovými hráči DOTA2.

  • 1997: Program Deep Blue porazil velmistra Garryho Kasparova v šachu.
  • 2011: Program IBM Watson porazil světové šampiony ve hře Jeopardy (česká verze se jmenovala Risk).
  • 2016: Umělá inteligence AlphaGo porazila velmistra Lee-Sedola ve hře go.
  • 2016: Umělá inteligence Libratus z Carnegie Meloon University porazila čtyři přední hráče pokeru.
  • 2017: Program DeepStack, na němž pracovali i čeští vědci, rozdrtil 33 hráčů v pokeru – a to i pomocí intuice.

Bude umělá inteligence na olympiádě?

Právě DOTA je jednou z her, o nichž se nejčastěji mluví v souvislosti s olympiádou. Vděčí za to nejen své stabilní hráčské i fanouškovské základně, ale také podpoře sponzorů a především tomu, jak rychle se mění pohled na e-sporty, tedy profesionální hraní počítačových her.

Už loni v dubnu se počítačové hry staly oficiálně olympijským sportem. Asijský olympijský výbor rozhodl, že e-sporty se objeví poprvé jako medailový sport na Asijských hrách již v roce 2022. Jako ukázkový sport však budou mezi sporty už roku 2018 na Asijských hrách v Indonésii. Teoreticky to znamená, že počítačové hry neboli e-sporty mají nakročeno do rodiny olympijských odvětví.

Teoreticky by se tak právě tato hra mohla stát prvním sportovním odvětvím, kde si zlatou medaili odnese umělá inteligence.

Kdy nás roboti porazí ve všem?

Nedávno vědci z univerzit v Oxfordu a Yalu oslovili 352 předních světových expertů na umělé inteligence s dotazníkem, jaká je budoucnost robotiky a kdy nastane moment, v němž se stanou stroje stejně „chytré“ jako lidé. Výsledky nejsou pro člověka příznivé.

Vědci předpovídají, že na 50 procent budou za 45 let umělé inteligence lepší než lidé úplně ve všem. Experti předvídají i konkrétní roky, kdy stroje člověka v různých oborech překonají:

  • Roku 2024 budou lepší v překládání jazyků.
  • Roku 2026 budou lepší v psaní článků a esejí.
  • Roku 2027 budou umět lépe řídit auta.
  • Roku 2031 se stanou lepšími prodavači.
  • Roku 2049 budou psát knihy, které se prodávají lépe než ty od lidských autorů.
  • Roku 2053 budou stroje lépe operovat.
  • Roku 2150 budou všechny lidské profese nahrazeny stroji.