TROLL má z oběžné dráhy hlídat českou přírodu

Česko se na podzim letošního roku zařadí mezi hrstku států, které využívají vlastní satelit vybavený hyperspektrální kamerou. Na oběžnou dráhu Země ji vynese družice TROLL brněnské kosmické společnosti TRL Space, jejím prvním uživatelem se stane Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Hyperspektrální kamera je zařízení, které nevidí jen tři základní barvy jako běžná kamera, ale umí sledovat až stovky barevných spekter. Díky tomu umožňuje při pohledu z oběžné dráhy kolem Země získávat detailní a přesné informace, jež chce využít ČIŽP pro svou dozorovou činnost, hlavně v oblasti nelegálního ukládání stavebních odpadů, kácení lesů nebo znečištění vodních toků.

Toto zařízení umožňuje velmi detailní rozlišení různých jevů na základě jejich specifického odrazu světla. Kamera má proto velký potenciál pro odhalování environmentálních problémů a právě k těmto účelům plánuje snímky využít ČIŽP. „Díky této pokročilé technologii budeme schopni zpřesnit naši dozorovou činnost a odhalit protiprávní poškozování životního prostředí, o kterém bychom se jinak ani nemuseli dozvědět,“ vysvětluje Petr Bejček, ředitel České inspekce životního prostředí.

Výroba družice TROLL
Zdroj: TRL Space

Družice s hyperspektrální kamerou bude nejen první česká, ale zároveň jedna z mála na oběžné dráze Země. „Satelitů s hyperspektrální kamerou s vysokým rozlišením jsou na oběžné dráze pouze jednotky. Hyperspektrální snímky jsou také velmi náročné na zpracování a využití. Podobné satelity navíc prioritně nepokrývají Českou republiku. Díky přístupu k těmto datům bude mít Česko unikátní příležitost využít ohromný potenciál hyperspektrálních dat pro zemědělství, ochranu životního prostředí či bezpečnost,“ doplňuje Petr Boháček z TRL Space.

Data hodlá firma prodávat

Kromě hyperspektrální kamery bude družice TROLL vybavena také softwarem s umělou inteligencí od sesterského startupu Zaitra, který se postará o vyhodnocení dat přímo na palubě satelitu. Bezpečnost přenosu signálu mezi Zemí a družicí zajistí nový software pro šifrovanou komunikaci od další sesterské společnosti Corac.

„Investovali jsme do stavby a vypuštění vlastního satelitu. Ten budeme provozovat a data z něj prodávat. To znamená, že kromě stavby satelitních misí zákazníkům na míru, což je náš hlavní byznys, se po vzoru Západu pouštíme na nový trh. Prodej dat generuje miliony korun ročně a naši firmu a tým to posouvá do další etapy,“ doplnil generální ředitel TLR Space Petr Kapoun.

Tato spolupráce TRL Space s ČIŽP je součástí projektu, který finančně podpořila Technologická agentura České republiky. Vede ho tým z Katedry aplikované geoinformatiky a kartografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, jenž má na starosti vývoj celé metodiky pro pořízení a zpracování dat z dálkového průzkumu Země.