Star Trek slaví padesátiny. Seriál předpověděl dnešní svět nečekaně přesně

Přesně před půl stoletím byl odvysílán první díl seriálu Star Trek. Stala se z něj od té doby kultovní záležitost, ale jeho autoři také dokázali pozoruhodně předvídat budoucí vývoj lidstva i techniky.

Seriál byl od začátku na americké diváky příliš složitý a také přicházel s celou řadou revolučních konceptů – a tak mu celou první sezonu hrozilo zrušení. Nakonec však jeho koncept přežil až do současnosti. Byť v radikálně jiné podobě.

Za dobu své existence Star Trek dokázal předpovědět obrovské množství technologií, ale ještě zajímavější je fakt, že řada vynálezů byla Star Trekem přímo inspirována. Tady je seznam těch nejzásadnějších:

Jak se z komunikátorů staly mobily

V seriálu nebylo epizody, v níž by se posádka nebavila pomocí komunikátorů. Byly to přenosné krabičky, které fungovaly jako dnešní mobilní telefony. Jenže ten příběh je zcela opačný: Star Trek inspiroval muže, který mobilní telefon vymyslel. Martin Cooper byl šéfem týmu, který pro společnost Motorola vytvořil první mobilní telefon v dějinách.

Star Trek
Zdroj: Paramount/CBS

Cooper ve svých vzpomínkách napsal, že k vývoji prvního mobilu ho přimělo právě sledování Star Treku – a tak roku 1973 vznikl první mobilní telefon. Jeho vývoj trval pouhých 90 dní. Když z něj Cooper na tiskové konferenci, kde byl přístroj představen, poprvé volal, zatelefonoval z něj šéfovi týmu společnosti AT&T, že jsou pozadu.

Průhledný hliník

Ve čtvrtém filmu Star Trek se posádka vesmírné lodi Enterprise vrátí zpět časem na současnou Zemi, tedy do 80. let 20. století, aby zachránila dva keporkaky. V tomto filmu také lodní inženýr Scotty prodá lidstvu recept na průhledný hliník, materiál odolný, lehký a ještě k tomu průhledný jako sklo.

Tato hmota již opravdu existuje, jde o oxynitrid hliníku neboli ALON. Jeho normální stav je ve formě prášku, který se dá tlakem změnit na materiál podobný sklu. V této podobě je schopen odolat třeba i výstřelům z automatické zbraně. Americké letectvo již tento materiál testovalo jako náhradu skla do oken letadel. Je lehčí, pevnější a odolnější než sklo – vlastně jako ve Star Treku.

Hyposprej

Posádka lodi Enterprise nepoužívala injekce, ale hypospreje. Vypadalo to jako pistole a vpravovalo to léčivou látku jen tlakem vzduchu. Také tato technologie již existuje. Popravdě existovala už před seriálem, nicméně nebyla nijak masově rozšířená.

Dnes se s hypospreji opět pracuje, především v diabetologii. Přístroj inspirovaný hyposprejem se nazývá jet injektor. Je alternativou klasické aplikace inzulinu pomocí stříkaček či per. Jedná se o produkt, který pomocí vysokého tlaku protlačí inzulin rychlostí 100 metrů za sekundu skrz kůži do podkoží.

Star Trek míří do neznáma i do kin (zdroj: ČT24)

Tažný paprsek

Když chtěla kosmická loď Enterprise něco přitáhnout, využila na to tažný paprsek. Pomocí něj se dalo k lodi přitáhnout cokoliv – předměty, jiná loď, astronaut. Nebo se díky paprsku daly věci odstrčit.

I když to zní zcela fantasticky, něco podobného dokážeme využívat již v současnosti. Už několik let existují tzv. optické pinzety. Jde o zařízení, které využívá mechanického účinku soustředěného laserového paprsku k prostorovému zachycení a přemisťování průsvitných mikroobjektů a nanoobjektů. Využívá se to především u manipulace s viry, bakteriemi nebo DNA.

Fázer

Jako hlavní zbraň používala posádka Enterprise na svých cestách fázery. Tyto zbraně byly schopné cíl nejen zabít, ale také přenosem energie ochromit.

Takovou zbraň zatím nemáme, ale startrekovský fázer byl přímou inspirací pro taser, který se dnes běžně používá. Taser vynalezl roku 1969 Jack Cover, inženýr pracující pro NASA. Tato zbraň funguje v principu stejně jako jeho startrekovská předloha: Dodá na dálku do těla cíle silný elektrický výboj, který ho ochromí.

Univerzální tlumočník

Když ve Star Treku narazili na cizí kulturu, dorozuměli se s ní snadno – pomocí přístroje, jemuž se v seriálu říkalo univerzální tlumočník. Autoři seriálu ho nijak více nepopisovali, v době vzniku seriálu si ani nedokázali představit, jak by něco podobného mohlo fungovat.

V současné době je rozpoznávání hlasu zcela standardní záležitost, počítače jsou schopny hlas v jednom jazyce převést na jinou řeč. Sice jsou tyto technologie stále ještě poněkud nespolehlivé, na jejich vylepšování pracuje většina korporací podnikajících v IT.

Star Trek: Do temnoty
Zdroj: ČT24/Paramount Pictures

Trikordéry

  • Autoři původního seriálu předpovídali, že ve světě budoucnosti nebudou existovat peníze.

Trikordéry byly ve Star Treku přístroje, pomocí nichž vědečtí důstojníci analyzovali okolí. Dokázaly z prostředí vyčíst spoustu informací – o dýchatelnosti ovzduší, mikroorganismech i složení předmětů.

NASA už řadu let používá na ISS přenosný přístroj LOCAD, který dokáže na palubě Mezinárodní vesmírné stanice najít mikroorganismy.

Podívejte se na rozhovor s českým teoretickým fyzikem o vědě ve Star Treku:

Star Trek a věda (zdroj: ČT24)

Tablety

Už v 90. letech 20. století měli v seriálu Star Trek: Nová generace tablety. Sice vypadaly poněkud umělohmotně, ale sloužily ke stejnému účelu jako dnes: Posádka na nich poslouchala hudbu, četla informace a dívala se na video.

Skutečné tablety se rozšířily zanedlouho. Nejprve je testoval Microsoft, ale masové využití nastartoval Apple – v dubnu 2010 představil výrobek iPad. Trh se rozšiřoval o další a další značky a jen během loňského jara se na celém světě prodalo téměř 39 milionů tabletů.