Společnost Virgin začíná prodávat letenky na kosmické lety, jedna stojí deset milionů

Soukromá kosmická společnost Virgin Galactic ve středu zahajuje prodej lístků na lety do vesmíru soukromým osobám. Zájemci za jeden zaplatí 450 tisíc dolarů, tedy v přepočtu asi 9,7 milionu korun.

Firma Brita Richarda Bransona, který se jako první miliardář podíval do vesmíru, to uvedla v úterý. Za zmíněnou částku zákazníci získají 1,5 hodinový let, při němž kosmická loď stráví několik minut v prostředí nulové gravitace.

Konkurence je velká

Virgin Galactic není jedinou společností, která chce zpeněžit vesmírnou turistiku. Několik cestujících už vyslal do vesmíru zakladatel Amazonu Jeff Bezos a jeho společnost Blue Origin. Poptávka po dalších jejich letenkách je vysoká.

Richard Branson s ředitelem divize Virgin Galactic
Zdroj: Reuters

Loni strávili ve vesmíru několik dní i čtyři neprofesionální kosmonauti na palubě kosmické lodi Crew Dragon. Dopravní prostředek společnosti SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska s nimi několikrát oblétl Zemi.

Velké plány

Sedmdesátiletý Branson se spolu se dvěma ženami a třemi astronauty vydal na své přibližně 90minutové vesmírné dobrodružství loni 11. července. Nosný letoun dopravil vesmírnou loď VSS Unity nejprve do výšky asi 14 kilometrů. Ta pak pokračovala dále k hranici vesmíru, která se nachází ve výšce sto kilometrů.

Akcie Virgin Galactic po úterním oznámení přidávají zhruba třicet procent. Od začátku roku ale byly pod tlakem a ztratily přes 22 procent. 

Richard Branson
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

Virgin Atlantic očekává, že v roce 2023 bude létat s turisty k hranicím vesmíru třikrát do měsíce. Chce nejprve dokončit úpravu svého nosného letounu VMS Eve (Virgin Mothership Eve) a představit druhou kosmickou loď jménem VSS Imagine (Virgin Spaceship Imagine).

VSS Imagine zahájí letové zkoušky počátkem roku 2023 a později v témže roce plánuje létat dvakrát měsíčně. Připojí se k současné lodi VSS Unity, která se na tutéž cestu vypraví přibližně jednou měsíčně.