Sladkosti zdražují. Klimatická změna dopadá na produkci cukru

Změny klimatu byly už v minulosti označeny za hrozbu pro pěstování kávy a surovin pro výrobu piva. Další obětí těchto změn by se mohla stát i další položka na jídelníčku: sladkosti. Ceny cukru jako komodity jsou totiž nejvyšší za posledních třináct let a mezi příčinami zdražování jsou i obavy z malé úrody kvůli rozsáhlému suchu v Indii a Thajsku. Tyto dvě země jsou totiž po Brazílii největšími vývozci cukru na světě.

Rostoucí globální teploty podporují sucha a další extrémní povětrnostní jevy, které ovlivňují výnosy potravin, včetně cukru. Zvýšení cen se už začalo promítat do čokolády, cukrovinek a dalších sladkostí. Očekává se přitom, že rok 2023 bude potvrzen jako nejteplejší rok v historii měření, přičemž letošek zřejmě bude tuto trajektorii kopírovat.

Podle amerického ministerstva zemědělství se ceny cukru a sladkostí pro americké spotřebitele v roce 2023 zvýšily o 8,9 procenta a letos se očekává nárůst o 5,6 procenta, což je výrazně nad historickými průměry.

„Extrémní počasí ovlivňuje potraviny – před rokem to bylo avokádo, nyní cukr. Klimatická inflace je věc, která se zhoršuje,“ uvádí klimatický ekonom z Kolumbijské univerzity Gernot Wagner. „Problémy v produkci cukru navíc umocňuje hrozba omezení vývozu ze zemí produkujících cukr, které si chtějí udržet vlastní zásoby této komodity, a omezení vývozu v brazilských přístavech,“ dodává Wagner.

Ve Spojených státech cenu a množství dovezeného cukru ovlivňuje spousta předpisů a důsledky pro americký trh tak budou menší než v některých jiných zemích. Dopady nejvíce pocítí rozvojové země a malí zemědělci, domnívá se vědec z Mezinárodního institutu pro výzkum potravinové politiky Joseph Glauber.

„Není pochyb o tom, že ceny cukru jsou velmi, velmi vysoké a zůstanou vysoké, dokud nedojde ke zmírnění jevu El Niño,“ uvedl Glauber v narážce na periodický klimatický jev, který má letos ještě zvýšit globální teploty. „Problémem bude cenová dostupnost. V USA a dalších zemích s vysokými příjmy dojde ke zvýšení nákladů na potraviny, které pocítí zejména chudší domácnosti, ale v zemích, kde domácnosti vydávají na potraviny čtyřicet procent svých příjmů, budou dopady výrazně znatelnější,“ podotýká Glauber.

Klimatické dopady na rýži i kukuřici

Změny klimatu a průměrných teplot nedopadají jen na pěstování cukru, ale i na další potravinové komodity. Studie ukázaly, že globální oteplování vážně omezí schopnost zemí, jako je Čína, pěstovat rýži v současných objemech. Jiná studie zase předpovídá, že celosvětová produkce kukuřice by se mohla do roku 2030 propadnout o 24 procent.

Rostoucí teploty naopak mohou pomoci chladným oblastem v Rusku nebo Kanadě, kde by se v budoucnu mohla pěstovat pšenice, na kterou je tam dosud příliš chladno.

Cenový šok, který zažívá trh s cukrem, je připomínkou, že bude potřeba upravit dosavadní předpoklady o budoucnosti pěstování potravin, říká Wagner. Současné zemědělství je podle něj nastaveno na počasí posledních tisíciletí, které se ale teď výrazně mění, čemuž se musí přizpůsobit i pěstování.

„Produkce některých významných potravinářských plodin nebude s rostoucí teplotou klesat lineárně, ale bude to strmý pád do propasti zaviněný extrémním počasím. Neobávám se o osud velkých firem, které zdraží sušenky, ale o spotřebitele žijící na okraji společnosti a chudé zemědělce, kterým to zničí život a živobytí,“ popisuje své obavy Wagner.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Únavový syndrom by se mohl dát rozpoznat z krve, ukazuje nový test

Vyčerpání i projevy podobné chřipce, tak vypadají možné příznaky chronického únavového syndromu. Podle odhadů v Česku žijí desítky tisíc lidí s tímto onemocněním. Chronický únavový syndrom se nejčastěji objeví v mladém a středním dospělém věku. Stanovení diagnózy je ale velmi obtížné a nemocní se často setkávají s nedůvěrou a nepochopením. I proto se vědci v zahraničí snaží vyvinout diagnostickou metodu, která by nemoc potvrdila třeba z odběru krve.
před 19 hhodinami

Věčné chemikálie vymizí z obalů i oblečení. Důvodem jsou zdravotní rizika

Potravinové obaly, nepromokavé oblečení a nebo impregnační spreje. Všech těchto výrobků se bude brzy týkat zákaz takzvaných „věčných chemikálií“. Ten začne platit příští rok a zavádí harmonogram, kdy by první výrobky s těmito chemikáliemi měly mizet z trhu. Důvodem zákazu jsou zdravotní rizika, která tato skupina chemikálií přináší.
25. 12. 2025

Ženy poznají nemoc podle obličeje lépe než muži, ukázala studie

Lidé mají pozoruhodnou vlastnost rozpoznat projevy nemocí jenom podle změn fyzického vzhledu, a to i podle drobných náznaků, jako jsou pokleslá víčka, bledé rty nebo méně prokrvené tváře. Většinu těchto náznaků jsou lidé schopní rozeznat intuitivně, aniž by se na tuto analýzu příliš soustředili. Podle nové studie jsou ženy výrazně schopnější než muži vycítit tyto nenápadné signály.
24. 12. 2025

Ozempic mění nakupování v Americe

Když Američané začali užívat léky potlačující chuť k jídlu, jako jsou hlavně populární Ozempic a Wegovy, změny se projevily velmi rychle nejen na váze v koupelně, ale podle nové studie hlavně v obchodech s potravinami.
23. 12. 2025
Načítání...