Po nadprůměrně teplých dnech přijde další výrazné ochlazení letošní zimy

Uprostřed tohoto týdne proudil do střední Evropy od jihozápadu teplý vzduch. Odpolední teplota se dostávala až nad 10 stupňů, navíc zesiloval vítr, který v nárazech dosahoval i v nížinách rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Při této situaci sníh z hor velice rychle odtával. Voda z tajícího sněhu a deště plnila koryta řek a potoků. Vydána byla výstraha varující před dosažením prvního a druhého stupně povodňové aktivity.

Povodňová situace na řekách se pomalu vrací k normálu a Česko čeká další ochlazování. Během víkendu bude počasí ve střední Evropě ovlivňovat teplotní rozhraní. Oddělovat bude teplý vzduch na jihu od studeného na severu.

Během víkendu na horách napadne až čtvrt metru sněhu
Zdroj: ČT24

Poloha tohoto frontálního rozhraní bude významně ovlivňovat rozložení teplot na našem území. Rozdíly v teplotách mezi severem a jihem můžou být i víc než desetistupňové a předpovědět přesnou polohu, kde se bude rozhraní udržovat, je pro každého meteorologa velmi těžký úkol, zvlášť když se výstupy z předpovědních modelů často liší.

Velmi nejistý víkend

Předpověď teplot na víkend je tak hodně nejistá. Na obloze bude hodně oblačnosti. Často se budou vyskytovat srážky a jejich skupenství bude taky závislé na poloze teplotního rozhraní.

Víkend ve znamení velkých teplotních rozdílů
Zdroj: ČT24

Na severu a severovýchodě Česka už bude zřejmě v chladném vzduchu padat sníh od nadmořské výšky 600 metrů. Na jihu, kde ještě teploty vystoupí až na sedm stupňů, bude pršet. Teplotní rozhraní by se ale mělo pomalu přesouvat směrem k jihu, a tak následující týden začne poměrně výrazným ochlazením.

V pondělí ráno bude teplota hlavně na severu při vyjasnění klesat až pod minus deset stupňů. Odpolední teploty se pak nad nulu většinou nedostanou, s jedinou výjimkou. Na jihu a jihovýchodě bude při splnění současných předpokladů teplota až na dvou stupních. Na většině území se tak objeví déšť se sněhem nebo sněžení a na jihu a jihovýchodě bude ještě v nížinách a ve středních polohách pršet a při mrznoucím dešti se může tvořit už během víkendu velmi nebezpečná ledovka.

Od úterý už se sněhové přeháňky nebo sněžení budou vyskytovat ve všech nadmořských výškách. Po mrazivých nocích, kdy teplota při vyjasnění klesne až k 15 stupňům pod nulu, budou následovat dny s celodenním mrazem. Hlavně na horách a taky ve středních polohách bude sněhových centimetrů přibývat.

V Česku budou velké rozdíly v teplotách
Zdroj: ČT24

Letošní zima je zatím charakteristická poměrně rychlým střídáním vyšších a nižších teplot. Ani toto ochlazení zřejmě nebude mít dlouhého trvání a přibližně v polovině února je zase velká šance na další dny, které budou připomínat blížící se jaro.

Meteorologické jaro začíná každoročně 1. března. Začátek astronomického jara letos vychází už na 20. března, kdy v 10 hodin a 38 minut středoevropského času vstupuje Slunce do znamení Berana a nastává jarní rovnodennost.