Novému testeru na AIDS stačí jen kapička krve a 20 minut času

Vědci z Británie vyvinuli nový typ testování přítomnosti viru HIV. S pomocí elektronického čipu bude možné z kapky krve zjistit potřebné údaje mnohem rychleji a s větší přesností než dosud.

Zařízení vyvinuli vědci z Královské univerzity v Londýně ve spolupráci s americkou firmou DNA Electronics. Ke změření hodnoty HIV v krvi pacienta postačí pouhá kapka krve. Přestože je zařízení stále ve fázi testování, vědci jsou optimističtí.

HIV/AIDS v České republice
Zdroj: SZÚ

Zařízení prý pacientům umožní monitorovat hodnoty viru HIV podobně, jako si diabetici měří hodnoty cukru v krvi. V současné době trvá průměrně tři dny, než pacient obdrží výsledky testů, jelikož je nutné vzorky poslat do laboratoře. Nové zařízení se tak bude hodit především pacientům, kteří žijí v odlehlých lokalitách, soudí vědci.

Informace jsou nejlepší zbraní proti HIV

„Monitorování množství viru je pro léčbu naprosto zásadní. Nyní jsou k tomu zapotřebí drahá a složitá zařízení, u kterých nějaký čas trvá, než zobrazí výsledky,“ řekl Graham Cooke, který se na výzkumu podílel. „Funkci, kterou dosud zvládalo zařízení o velikosti velké kopírky, jsme umístili do čipu,“ dodal.

Na mobilní čip s konektorem USB dá pacient vzorek krve. Pokud je v krvi byť sebemenší množství viru, zařízení zaregistruje změnu, což se promění v elektrický signál, který čip zpracuje. Výsledek se zobrazí, jakmile se čip přes USB připojí k počítači či jinému zobrazovacímu zařízení.

90' ČT24: (Ne)bezpečné vztahy a AIDS (zdroj: ČT24)

Zařízení funguje s přesností 95 procent a výsledek se zobrazí do 21 minut, stojí ve zprávě o výzkumu, ve kterém se testovalo téměř tisíc vzorků krve.

Virem HIV je ve světě nakaženo až 36 milionů lidí a každoročně jich na následky nemoci AIDS umírá přibližně jeden milion. Lékaři v Česku k letošnímu 30. červnu evidovali 2783 HIV pozitivních osob. U 484 lidí propuklo onemocnění AIDS.