Fluorové vosky na běžky by se měly úplně zakázat, doporučují čeští vědci

Čeští odborníci volají po tom, aby i rekreační běžci na lyžích používali bezfluorové vosky. Fluorované látky v dosud běžně užívaných voscích jsou nezničitelnými škodlivými chemikáliemi, které kontaminují cenné přírodní oblasti, uvedl Tomáš Cajthaml z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

„Zavážíme to do té nejčistší přírody, kterou máme. Kontaminujeme sníh i přírodu. Jde o kontaminaci chráněných krajinných území, to je eticky špatně. Ty látky jsou v podstatě nezničitelné a extrémně toxické,“ upozorňuje Tomáš Cajthaml.

Běžecké lyžování sice stojí jen za jedním či dvěma procenty světového znečištění fluorem, ale postihuje významné přírodní lokality využívané při tomto sportu.

Jaroslav Semerád z Mikrobiologického ústavu Akademie věd prezentoval výsledky měření v běžeckých stopách na různých českých horách. „Ve stopě jsme nalezli výrazně vyšší množství věčných chemikálií. Ve stopách je třeba stonásobná koncentrace ve srovnání s tím, co teče v českých řekách,“ uvedl.

Mezinárodní lyžařská federace FIS sice ve svých závodech v běžeckém i sjezdovém lyžování i snowboardingu používání fluorových vosků od této sezony definitivně zakázala, ale pro amatéry zůstaly povolené a stále se mohou běžně prodávat.

Fluorované látky

Fluorované látky se používají ve všech sférách lidské činnosti a jejich stopy jsou na celé planetě. „Jsou toxické na buněčné úrovni, takže projevy toxicity jsou různé. Jsou to ty nejhorší kontaminanty, které si lidstvo dokázalo vyrobit. Skrytý ďábel spočívá v tom, že narušují buněčné pochody, ta kauzalita, jak se to projeví, se prokázat moc nedá. Bývají karcinogenní, narušují štítnou žlázu, škodí nenarozeným dětem,“ upozornil Cajthaml.

Celkově se jedná zhruba o deset tisíc různých sloučenin. Evropská komise směřuje k úplnému zákazu všech těchto sloučenin, v současné době se pracuje na formulaci zákazu a případných výjimkách pro sektory, kde se tyto látky nedají nahradit. Zákaz by mohl začít platit v roce 2026 nebo 2027.

Pokud by amatérští běžci na lyžích plošně přešli na bezfluorové vosky, přírodě by to pomohlo. Zejména proto, že jde vlastně o jediný možný zdroj této chemikálie v chráněných krajinných oblastech.

„V chráněných krajinných oblastech není jiný zdroj kontaminace než turistika nebo běžkování. Pokud přestaneme používat kontaminované běžkařské vosky, je velká šance, že se tyto oblasti za nějakou dobu vyčistí nebo se ta kontaminace alespoň zredukuje,“ uzavřel Semerád.