Dánové často léčí své psy látkami z konopí, ukázala studie

Asi 38 procent majitelů psů v Dánsku svým mazlíčkům podává kanabinoidy, hlavně kanabidiol neboli CBD. Vyplývá to z výzkumu, který vedla Pernille Holstová z Kodaňské univerzity. Léky z marihuany se přitom podle této studie rychle šíří.

Konopí v posledních letech získalo na popularitě nejen jakožto rekreační droga, ale také při léčebném použití – a to nejen u lidí, ale i u zvířat, nejčastěji domácích mazlíčků. V mnoha evropských státech ale není konopí pro veterinární použití legální (například právě v Dánsku), a tak ho majitelé domácích zvířat používají bez lékařského předpisu. V zemích, kde se některé látky získané z konopí používat smí (jako je Česká republika), ale zase chybí přesnější data o tom, jak je jejich využívání rozšířené. Nový výzkum naznačuje, jaká je realita.

Aby Holstová a její kolegové zjistili, jak běžné je v Dánsku užívání kanabinoidů bez licence pro domácí zvířata, provedli anonymní průzkum na sociálních sítích. Majitelé psů pak sami uváděli, zda pro své mazlíčky používají kanabinoidy, jaké druhy a co se jimi pokoušejí léčit. Vědce také zajímalo, jestli páníčci a paničky považují tyto léky za účinné.

Z 2002 chovatelů, kteří průzkum vyplnili, jich 752 (38 procent) uvedlo, že pro svého mazlíčka používají alespoň jeden kanabinoidní přípravek. Mezi majiteli psů, kteří kanabinoidy podávali, jich 93 procent používalo kapky nebo oleje CBD a devět procent masti nebo krémy CBD. Čtyři procenta uvedla, že používají produkty obsahující THC (delta-9-tetrahydrokanabinol), což je látka, která pro psy není legální ani u nás.

Majitelé domácích zvířat nejčastěji uváděli, že léky svým mazlíčkům podávají kvůli bolesti, problémům s chováním a alergiím. Často se objevovala i odpověď, že kanabinoidy využívají pro podporu dobré kondice zvířat, proti rakovině, záchvatům nebo jako podporu chuti k jídlu. Z celkového počtu respondentů se 77 procent domnívalo, že u svých psů pozorují „alespoň nějaký pozitivní“ účinek drog.

Autoři upozorňují, že tato zjištění neodpovídají současnému poznání o léčbě zvířat pomocí CBD. Rozdíl si vysvětlují placebo efektem – podobně, jako když lidé zvířatům podávají homeopatika, přestože neexistuje žádný kvalitní důkaz, že by nějak fungovala.

Dánští vědci nyní volají po detailnějším zkoumání účinků léčivého konopí u zvířat. „Jedním z výsledků, které nás překvapily, byla velmi rozmanitá škála problémů, které se dánští majitelé psů pokoušejí pomoci kanabinoidních přípravků léčit. A také to, jak pozitivně majitelé vnímali účinek léčby. To naznačuje, že v rámci užívání kanabinoidů u psů jsou opodstatněné systematické klinické studie,“ uvádí vědci.

Léčba epilepsie i úzkostí

O účincích látek obsažených v konopí na zvířata se toho ví obecně poměrně hodně – hlavně proto, že zvířata (myši a potkani) fungují jako první model, na kterém se testují léčebné přípravky. To ale ještě nemusí nutně znamenat, že látky fungují stejně například u psů, koček nebo koní.

U laboratorních zvířat byly prokázány účinky zejména při potlačení bolesti, známé jsou ale také pozitivní dopady na léčení kardiovaskulárního a dýchacího systému.

Léčba zvířat pomocí konopí nicméně není legální, protože je v něm obsažená látka THC, která je u savců stejně jako u lidí spojená s halucinogenními účinky – a je dobře zdokumentované, že taková intoxikace může mít negativní dopady.

Jiná situace je ale u látek, které jsou z konopí izolované a podávají se samostatně, jako právě výše uvedený kanabidiol neboli CBD. V České republice jsou už některé přípravky pro koně a psy obsahující tuto látku schválené a legálně se prodávají. Nejčastěji se využívají pro léčbu epilepsie nebo úzkostí.