UNHRC: Hamás i Izrael se dopustily válečných zločinů

Ve středu zveřejněná zpráva expertů Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) tvrdí, že Hamás i Izrael se během současné války dopustily válečných zločinů a Izrael také zločinů proti lidskosti a „vyhlazování“. Ženevské zastoupení Izraele, který s komisí odmítl spolupracovat, zprávu tvrdě kritizovalo.

Zpráva se podrobně zabývá obdobím od teroristického útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října 2023 do konce loňského roku a dokumentuje řadu zločinů na obou stranách.

Ze strany Hamásu šlo podle ní mimo jiné o cílené zabíjení civilistů a braní rukojmí. „V souvislosti s útokem ze dne 7. října v Izraeli zpráva zjistila, že vojenské křídlo Hamásu a šest dalších palestinských ozbrojených skupin jsou odpovědné za válečné zločiny úmyslného nasměrování útoků proti civilistům, vraždy nebo úmyslného zabíjení, mučení, nelidského nebo krutého zacházení, ničení nebo zabavování majetku protivníka, násilné činy proti osobní důstojnosti a braní rukojmí, včetně dětí,“ uvádějí experti rady.

Ze strany Izraele píše zpráva o úmyslných útocích na Palestince, jejich kolektivním trestání či pokusů o vyhladovění. „Byly spáchány zločiny proti lidskosti, vyhlazování, vraždění, pronásledování na základě pohlaví zaměřené na palestinské muže a chlapce, násilné přesuny (obyvatel), akty mučení a nelidského a krutého zacházení,“ píše komise.

Odborníci dále tvrdí, že četnost a závažnost sexuálních trestných činů vůči Palestincům ze strany izraelských bezpečnostních sil svědčí o tom, že některé formy takového násilí „jsou součástí operačních postupů“ izraelské armády. Sexuálního násilí se podle komise v širším měřítku dopustili i palestinští teroristé.

Zatímco na jejich straně vidí odborníci zodpovědnost za válečné zločiny u vojenského křídla Hamásu a šesti dalších ozbrojených skupin, na straně Izraele u jeho „orgánů“. „Je nezbytné, aby všichni, kdo se dopustili zločinů, byli pohnáni k odpovědnosti,“ uvedla v prohlášení předsedkyně komise a bývalá vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová, podle níž musí Hamás a další ozbrojenci okamžitě zastavit své útoky a propustit rukojmí a Izrael zase ukončit vojenské operace v Pásmu Gazy.

Izrael v reakci uvedl, že všechny kroky vyšetřovací komise, která vycházela z rozhovorů s oběťmi, zpráv forenzních expertů i satelitních snímků, slouží k prosazování agendy zaměřené proti němu.