Zóna ČT24: Raketové útoky Hamásu se snaží zahltit obranu Izraele. Odráží je jedny z nejpokročilejších systémů

Zóna ČT24: Raketové útoky Hamásu na Izrael (zdroj: ČT24)

Izrael v posledních dnech nepolevuje v cílených útocích na Pásmo Gazy, teroristé z Hamásu přesto neustávají v raketových útocích na židovský stát. Tyto střely jsou však extrémně nepřesné, a mají tak jen jediný úkol – zahltit izraelskou obranu v naději, že aspoň některá z raket dopadne do obydlených oblastí. Palestinští teroristé mají k dispozici i řadu různých typů raket, liší se podle dostřelu i ničivé síly. Izrael jim však systematicky odolává. Tématem se zabýval pořad Zóna ČT24.

Rakety řady Kassám nebo Grad mají dolet v řádu nízkých desítek kilometrů, slouží tak Hamásu hlavně k zahlcení systému a ostřelování blízkých měst.

Větší rádius mají rakety typu M75 nebo Fajr-5, ty dostřelí do vzdálenosti 75 až 100 kilometrů. V této vzdálenosti jsou i největší izraelská města Tel Aviv a Jeruzalém, města s více než šesti miliony obyvatel.

V arzenálu teroristů jsou i rakety delšího doletu třeba M302 a R-160. Tyto střely mají dolet 120, respektive 200 kilometrů daleko, teroristé jimi mohou zasáhnout teoreticky téměř celý Izrael.

Zbraně používané teroristy z Hamásu
Zdroj: ČT24

Přetížení izraelské obrany

Protivzdušné systémy obrany Izraele se řadí mezi ty vůbec nejpokročilejší na světě. Útok teroristů z Hamásu předminulý víkend je ale přetížil, vypálili na monitorované území tisíce raket.

Naopak hlavní roli v ochraně Izraele hraje domácí systém Iron Dome, chrání především před raketami krátkého doletu. To jsou přesně ty, kterými Hamás na Izrael útočí. Izrael vedle toho disponuje i systémy Davidův prak nebo Arrow 2 a 3. Ty jsou určeny především proti sofistikovanějším raketám a balistickým střelám většího doletu.

Klíčovou součástí všech protivzdušných systémů jsou radiolokátory. Zaznamenávají pohyb jakéhokoliv tělesa, které odráží radiolokační paprsky. Iron Dome využívá radiolokátory MADR, stejné teď pořídila i česká armáda.

S účinností přes devadesát procent se řadí Iron Dome k těm nejspolehlivějším, překonat by jej však mohl v současnosti vyvíjený Iron Beam. Na něm Izrael spolupracuje se Spojenými státy, místo kinetických střel má používat silné laserové paprsky.

Pořad Zóna ČT24 se věnoval i dalším aspektům současného konfliktu Izraele s Hamásem. Přiblížil také, jak fungují kybernetické jednotky české armády. Celé video můžete zhlédnout v úvodu článku.